Icom VE-PG2 IP gateway (1. rész)

A következő 2 blogbejegyzésben az Icom VE-PG2 IP gateway kerül bemutatásra. Mivel az eszköz számos feladatra alkalmas és beállítása (habár annyira nem bonyolult) mégis szakemberek számára ajánlott, így némi alapvető technikai leírás után a felhasználó oldaláról mutatjuk be a terméket, majd azoknak akik szeretnének kicsit jobban elmélyülni az eszköz használatában, részletesebb technikai információkat közlünk. Vásárlás esetén természetesen az ügyfélnek nem szükséges saját magának programozni az eszközt! Ezt kollégáink az igények részletes felmérése után beprogramozva és a helyszínen telepítve, kipróbálva adják át működőképes állapotban. Amennyiben élőben szeretné kipróbálni az eszközt, úgy Elnök utca 1. szám alatti irodánkban erre lehetőség van előzetes időpont egyeztetést követően amelyet a következő elérhetőségeken tehet meg: Tel.: 06-1-459-8050; E-mail: dnd@dnd.hu

Aktuális Icom gateway kínálatunk az alábbi linken érheti el közvetlenül.

Ezek után lássuk az eszközt! Az Icom VE-PG2 lehetővé teszi analóg URH rádiók csatlakoztatását IP hálózaton keresztül úgy, hogy az eszköz a bejövő audió jeleket IP csomagokká alakítja, a másik oldalon pedig az IP csomagokból audió jelet képez. A készülékhez típustól és márkától függetlenül többféle URH rádió is csatlakoztatható, így akár Icom, Motorola vagy egyéb típusok is.

Icom VE-PG2 VOIP gateway
Icom VE-PG2 VOIP gateway

A VE-PG2 VOIP gateway főbb felhasználási módjai és területei

1 db VE-PG2 használatával és a hozzá csatlakoztatott URH rádiókkal:

  • Területi lefedettség növelése (VE-PG2 és URH rádiót összekötő, épületen belül kihúzott kábel segítségével)
  • VHF/UHF crosslink készítése (2 eltérő frekvencia sávú (VHF, UHF) rádiós csoport összeköttetése)
  • Mobiltelefon (okostelefon) vagy IP telefon integrálása az URH-s rendszerbe (távoli felhasználó mobiltelefonján az interneten keresztül képes az URH rádiós rendszerben adni/venni, szelektíven hívni)
  • Egyirányú kibeszélő funkció (pl.: hangosbemondás) telefonon, rádión, a PG2-höz csatlakoztatható audio porton vagy IP telefonon keresztül
  • Szelektív hívás megvalósítása egyik rádiós hálózatból a másikba, a többi rádiós rendszer kizárásával (ha 3 db PG2-t használok egy-egy csatlakoztatott rádióval vagy ha 2 PG2-t, de több csatlakoztatott rádiót használok)
  • Diszpécser központ kialakítása URH rádió nélkül úgy, hogy a VE-PG2-höz csak fejszett és PTT csatlakoztatok
  • Távvezérlés megvalósítása: A készülék képes arra, hogy ha az egyik porton kapcsolok valamit, úgy a másik oldalon egy relé összehúz. Pl.: kapu távvezérlése, kaputelefon távvezérlése URH rádióval (hallom a csengést és kitudom nyitni), valamilyen eszköz ki/be kapcsolása)
  • További ötleteket várunk! 🙂

2 vagy több darab VE-PG2 használatával a fentiekben említettek mindegyike megvalósítható, de a területi határok kitolódnak. Pl.:

  • Van 1 rádiós csoportom Sopronban, 1 Debrecenben és ezeket egy csoportba összekötöm 2 db VE-PG2-vel, az interneten keresztül.
  • A fenti példa, de közben különböző frekvencián működő rádiókat kötök össze. Soproni VHF és debreceni UHF rádiókat.
  • Tovább bonyolítva Budapesten van egy diszpécser aki egyszerre tud a debreceni és soproni rádiós csoporttal beszélni úgy, hogy közben neki Budapesten nincs is URH rádiója, csak egy VE-PG2 eszköze egy fejszettel. És nem csak egyszerre tud velük beszélni, hanem szelektíven meg is tudja őket hívni. Akár csak az egész soproni csoportot, akár azon belül is egy rádiót.
  • Ugyan ez az adatátvitel világában, távvezérléseknél. Az internetet nyújthatja GSM hálózat, Wi-fi, vezetékes internet, VPN vagy helyi hálózat.
  • További ötleteket várunk! 🙂

Miért előnyös ez Önnek?

  • Jelentős költségeket spórolhat beruházásai során. (pl.: épületen belül nem kell kábelezni ha már van IP hálózat)
  • A területi lefedettség bővítése (akár épületen belül, akár 2 telephely között) olcsóbban megoldható ezen eszközzel mint a korábban meglévő technológiákkal.
  • A legolcsóbb, belépő szintű analóg rádiókkal is megvalósíthat olyan feladatokat amelyek eddig csak a jóval költségesebb digitális rádiókkal volt elérhető.
  • Bizonyos esetekben megspórolható az átjátszó beruházás és az azzal járó egyéb költségek, úgy mint tervezés, átjátszó frekvencia díj, kiépítés. Például egy épületen belül nem átjátszót használok, hanem 1 vagy 2 darab VE-PG2 készüléket 1-1 mobil rádióval használva.
  • Olyan lehetőségek érhetők el pofon egyszerűen amelyek eddig nem, vagy csak jelentős költségű, bonyolult beruházások megvalósításával volt elérhető. (pl.: mobiltelefonnal tudok kommunikálni az URH rádiós csoportommal; gyakorlatilag bárhonnan beletudok hallgatni a rádiós rendszerembe a mobiltelefonommal)
  • Összetett adatátviteli és vezérlési feladatok közvetítésére is alkalmazható.
 
Icom VE-PG2 VOIP gateway bridge üzemmód
Icom VE-PG2 VOIP gateway bridge üzemmód

 

Icom VE-PG2 VOIP gateway használata épületen belül 2 átjátszó összeköttetésével, épületben meglévő IP hálózat felhasználásával
Icom VE-PG2 VOIP gateway használata épületen belül 2 átjátszó összeköttetésével, épületben meglévő IP hálózat felhasználásával

 

Icom VE-PG2 VOIP gateway használata két telephely között
Icom VE-PG2 VOIP gateway használata két telephely között

 

Icom VE-PG2 VOIP gateway használata diszpécser feladatokhoz
Icom VE-PG2 VOIP gateway használata diszpécser feladatokhoz

 

Icom VE-PG2 VOIP gateway használata mindkét oldalon 4 eszközzel
Icom VE-PG2 VOIP gateway használata mindkét oldalon 4 eszközzel

 

És most egy kis technikai rész…

VE-PG2 csatlakozó felület

A készülék hátulján található 1 db LAN csatlakozó port, 3 db URH rádió csatlakozó port (TRX1, TRX2, TRX3) amelyhez Icom asztali rádiónk és átjátszónk az OPC-2073 és OPC-2074 kábelekkel csatlakoztathatók. Természetesen az említettnek megfelelően más típusú rádiók is használhatók a készülékhez, csak kábelt kell készíteni hozzá a készülék RJ45-ös csatlakozó portjának lábkiosztása szerint (kollégáink megoldják!).

Icom VE-PG2 VOIP gateway csatlakozó portjai
Icom VE-PG2 VOIP gateway csatlakozó portjai

Ezen túlmenően a készüléken van még 1 db EXT port, amelyen külső eszközt tudunk vezérelni. Ez a port a készülék szoftveres beállításától függően képes úgy működni, mint egy TRX port (kombinált üzemmód) vagy pedig a port egyes funkcióit szétszedve (szeparált üzemmód) külön használhatjuk az EXT porthoz tartozó audio be- és kimenet és a PTT kapcsolót (SW).  Ehhez a porthoz csatlakoztathatunk akár egy sima fejszettet diszpécser feladatokhoz vagy egy egyszerű hangszórót ha ezt a portot hangosbemondó funkcióként kívánjuk használni. Az audio bemenet csatlakozónál a készülékben szoftveresen tudunk erősítést állítani egyrészt hardwaresen (input gain HW) másrészt szoftveresen (input gain codec). Ez a funkció hasznos lehet akár egy alacsony nyereségességű külső mikrofon vagy MP3 lejátszó csatlakoztatásakor.

Érdemes megemlíteni, hogy szeparált üzemmódban a csatlakozó port számunk eggyel növekszik, mivel az audio be és az audio ki csatlakozók külön portként működnek, külön állítható saját IP port számmal.

Az EXT port annyiban tud még többet a 3 db TRX porttól, hogy tartozik hozzá egy A/B/C csatlakozó port, amely lényegében egy relét takar. A készülék szoftverében tudjuk beállítani azt, hogy a „C” csatlakozó („C” mint „common”) az „A”-hoz vagy „B”-hez képest zárjon. Itt csak a készülék felől a relé felé tudunk adatot közölni, egy irányban. A relé behúzásához 2 feltétel egyikét adhatjuk meg:

  • ha a kiválasztott 3+1 port közül az egyiken felépül az IP kapcsolat
  • ha a kiválasztott 3+1 port közül az egyiken a felépült IP kapcsolaton túl audio jel is van

VE-PG2 port beállítások

Az egyes portok funkciójának áttekintése után lássuk, hogy az egyes portoknál milyen beállításokat tudunk eszközölni. Minden portnál (3+1) a következőket tudjuk állítani:

  • Connection IP address: Az IP cím, ahová csatlakozni fog  (unicast módban ha egy darab eszközön belül szeretnék egy „hurkot” csinálni, akkor saját magát kell megcímezni)
  • Connection port number: Az IP címhez tartozó port, ahová csatlakozni fog
  • My station port number: Az adott csatlakozó port saját IP portja. (A TRX1,2,3 esetén egy-egy lehet, az EXT esetén lehet 1 vagy 2, attól függően hogy szeparált vagy kombinált üzemmódban használom.) Amennyiben egy készüléken belül több csatlakozó portnak ugyan azt a saját IP port számot adom meg sajátjának, úgy az eredmény az lesz, hogy ezen csatlakozó portok egy csoportot fognak létrehozni.*
  • Connection type: Csatalkozási mód: Always-on connection (folyamatos a kapcsolat az IP hálózaton, pl.: ha folyamatosan hallgatni akarom egy másik VE-PG2-n a rádió adást); AF input detection (ez a gyakorlatban a VOX-ot jelenti, tehát ha azon a csatornán van hang, akkor van forgalom az IP csatornán) Transmit/Receive only: csak folyamatosan ad vagy vesz beállítástól függően

 * Alap esetben ha szeparált csatornákat akarok, akkor egy rendszeren belül minden csatlakozó portnak (csatornának) eltérő saját IP portszámot adjunk meg, tehát ne legyen azonos port szám még akkor sem, ha több különböző PG2 csatornáiról van szó. Azonban ha több csatlakozó portot akarok összevonni, akkor ugyan azt az IP port számot kell megadni. (pl.: „A” oldalon 1 csatlakozó portot használok 1 IP porttal, „B” oldalon 3 csatlakozó portot használok, de a 3 csatlakozónak ugyan az a saját IP portja, akkor így az „A” oldalon indított adás a „B” oldal mindhárom csatlakozóján megjelenik, míg „B” oldal valamelyik csatlakozóján indított adás csak az „A” oldal egy csatlakozóján jelenik meg.

Unicast, Multicast?

Az Icom VE-PG2 eszköz az IP hálózaton mind unicast mind pedig multicast módban képes üzemelni. Mit jelent mindez? Míg unicast módban a hálózaton az egyes csatlakozó portonként (3+1) egy konkrét másik IP címet tudok megadni címzett kapcsolatként, addig multicast üzemmódban csatlakozó portonként egy IP tartományt adok meg amelyen belül minden címzett megkapja az adatot.

Icom VE-PG2 VOIP gateway unicast üzemódban
Icom VE-PG2 VOIP gateway unicast üzemódban

Fontos megemlíteni, hogy unicast módban csatlakozónként (TRX1, TRX2, TRX3, EXT) értendő az, hogy egy másik VE-PG2-vel tud csatlakozni. Tehát egy eszköz akár 4 másik VE-PG2-höz is tud csatlakozni, de csatlakozó portonként (3+1) csak egy másik csatlakozó porthoz. Lehetőség van egy darab VE-PG2 eszközt használva saját csatlakozó portját megcímezve önmagában egy „hurkot” képezni, így egy eszközzel megvalósítható például egy VHF/UHF crosslink vagy területi lefedettség növelése.

Icom VE-PG2 VOIP gateway multicast üzemódban
Icom VE-PG2 VOIP gateway multicast üzemódban

 Mivel a multicast mód az interneten nem használható, csak saját zárt hálózaton és ott is csak akkor ha a hálózaton belül az összes érintett hálózati eszköz támogatja a multicast módot, így ezt a funkciót blogbejegyzésünkben nem taglaljuk.

VE-PG2 hálózati minimum követelmények

  • Fix IP cím (interneten keresztüli használatnál a router beállításnál port forward)
  • 128kbps sávszélesség audio csatornánként (egy készüléknél maximum 3+1+1)
  • Hálózati késési idő (latency time): maximum 300ms

VOX, nem VOX?

Alap esetben a VE-PG2 VOX üzemmódban funkcionál. A rádióvezérlés oldaláról ezt úgy tudom kiirtani, ha a rádió foglaltságjelzését az OPC-2073 kábelen keresztül a szürke (2) pólusra vezetem. Ez például Icom IC-F5012 rádió esetén úgy néz ki, hogy az OPC-2078 mobil rádióba építendő 25 pólusú hátsó csatlakozó kábel 10-es pólusára a „busy” szignált a rádió szoftverével kivezetem. Erre csatlakoztatom az VE-PG2-őt és a mobil rádiót összekötő OPC-2073 kábel szürke pólusát. Fontos tudni, hogy ezáltal csak a rádió VOX vezérlését irtom ki. Ettől függetlenül a VE-PG2-ben lévő VOX IP késleltetéssel még szükséges számolni. Amennyiben a rádió oldaláról a VOX vezérlést az előbb említett módon kiirtom, úgy a VE-PG2-ben lévő VOX PTT beállítások jelentősége megszűnik, csak a VOX IP-vel kell kalkulálni. Ellenkező esetben a VE-PG2-ben lévő VOX PTT és VOX IP-ben beállított késleltetéseket össze kell adni.

 

A blogbejegyzés következő részében áttekintjük az eszközzel elérhető szelektív hívás funkciókat valamint az IP telefonokhoz kapcsolódás lehetőségét. Így akár saját okos telefonjáról is fog tudni URH rádióival kommunikálni.

« Megkülönböztető és figyelmeztető jelzések – 2. rész – Rövid üzletbemutató »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2012. november 7. szerda 09:16
Kategória:
Ipari URH rádió, adó-vevő
Címkék:
, , , , , , ,