Hangszóró

A megkülönböztető jelzés fényjelzésből (kék és piros villogóból) másrészt hangjelzésből áll. Ennek megfelelően a hangjelzések a megkülönböztető jelzés szerves részét képezik. A hangszóró lehetővé teszi a szirénázó autó mihamarabbi észlelését, ezzel segítve a közlekedését, ehhez megfelelő hangerő, vagyis hangnyomás szükséges.


A megkülönböztető jelzések hangszórói hosszú élettartamot biztosítanak a felhasználó számára, ugyanis a gyártók által számos tesztnek vetik alá ezen termékeket. Ilyenek például a por és vízállóság, alacsony és magas hőmérséklettűrés, só elleni ellenállóság, vibráció tűrés.

A megkülönböztető hangjelzés esetén szükséges minimális hangnyomás

A megkülönböztető fény- és hangjelző berendezés használatára jogosult gépjárművet fel kell szerelni a megkülönböztető hangjelzés adására szolgáló olyan hangjelző berendezéssel is, amely változó hangmagasságú, a gépjármű előtt 7 m távolságban mérve hangtónusonként 103 dB(A) és 120 dB(A) közti hangnyomásszintű hangjelzést ad. A gépjárműre felszerelt megkülönböztető hangszóró berendezésre vonatkozó részletes hangtani követelményeket, valamint azok vizsgálatára és minősítésére vonatkozó feltételeket szabvány határozza meg.


Magyar Szabvány 07-4009:1982 szabvány rendelkezik a megkülönböztető jelzések, ez esetben a kék rendőrségi villogó szükséges hangnyomásáról. A szabvány szerint a mérendő legnagyobb hangnyomás szintet a talajtól 0,5-1,5 méterre kell megkeresni. A gépjárművel szemben, valamint arra 45 fokos szöget bezáró területen 103dB(A), míg a gépjárműtől 90 fokra, oldalról minimum 98dB(A) hangnyomást hét méter sugarú körben kell lemérni. A maximum hangnyomás nem haladhatja meg a 120 dB(A)-t. Ezek hiányában a gépjármű a hangnyomás mérésen nem mehet át.

A hangszóró rögzítése

A sziréna hangszóró elhelyezése lehetséges a fényhídban vagy a motortérben, melyet a sziréna vezérlő hajt meg. Manapság a LED-es fényhidak már olyan keskeny kivitelűek, amiben már nem fér el egy hangszóró, ezért előtérbe került a gépjármű motorterébe való elhelyezése. A felhasználó szempontjából jelentős különbség van aközött, hogy a fényhídba vagy a motortérbe helyezik-e el a hangszórót, ugyanis a vezető szempontjából nem mindegy, hogy közvetlen fölötte szól a sziréna vagy a zajszigetelt motortérben. Önálló hangszórók különböző méretben és felfogatással kaphatók, amely a motortérben való elhelyezést könnyíti. Igény szerint 100W, illetve 200W-os teljesítménnyel rendelkező hangszórók kiépítésére is van lehetőség, melyhez ennek megfelelő teljesítménnyle bíró erősítőt szükséges párosítani.


Az 12/2007. (III.13) IRM rendelet felel a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adókészülékek felszerelésének és használatának szabályairól.