Megkülönböztető és figyelmeztető jelzésekre vonatkozó szabványok, előírások

Megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzést keres? Nálunk jó helyen jár! Kínálatunkban számos márka terméke elérhető, amelyek közül megkülönböztető jelzések esetén ezen a linken, figyelmeztető jelzések esetén ezen a linken vagy a bal oldali termékkategóriákban tud választani:

SoundOff Signal megkülönböztető és figyelmeztető jelzések Sirena megkülönböztető és figyelmeztető jelzések Code3, Premier Hazard megkülönböztető és figyelmeztető jelzések Strobos megkülönböztető és figyelmeztető jelzések

Tekintse meg videónkat a megkülönböztető jelzésekre vonatkozó szabványokról, előírásokról.
– Milyen szabályok vonatkoznak Magyarországon a megkülönböztető és figyelmeztető jelzésekre?
– R65? R10? EMC? 103dB? 98dB? Mi mit jelent?
– Hány dB-el halkabb egy megkülönböztető jelzés szirénája ha nem a gépjármű tetején lévő fényhídban van a hangszóró hanem a motortérben a hűtőrács mögött?
Az alábbi videóból vagy az alatta lévő cikkünkből ez mind kiderül!

Amit a megkülönböztető jelzésekről feltétlenül tudni kellAmit a megkülönböztető jelzésekről feltétlenül tudni kell

A megkülönböztető jelzésekre (kék és piros villogó) valamint figyelmeztető jelzésekre (sárga villogó) az alábbi jogszabályi előírások vonatkoznak:

  • 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről [Megkülönböztető lámpára és figyelmeztető lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek (66§)]
  • 59/2010. (OT 33.) ORFK utasítás a megkülönböztető és figyelmeztetőjelzést adó készülékek felszerelése és használata engedélyezésével, illetve ellenőrzésével összefüggő rendőri feladatokról (Frissítés! A korábbi utasítás helyébe az alábbi lépett: 1/2017. (I. 18.) ORFK)
  • 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól (Mind megkülönböztető mind figyelmeztető jelzések tekintetében megkülönböztet felhasználókat amelyek hatósági engedély nélkül felszerelhetik, és megkülönböztet olyan felhasználókat akik csak hatósági engedéllyel szerelhetik fel a jelzéseket.)
  • Hatósági engedélyt az ORFK-nál kell kérelmezni akár személyesen akár e-ügyintézés keretében az alábbi linken találhatóak szerint: https://www.police.hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/kozlekedes-igazgatas

A fent említett 12/2007-es IRM rendelet alapján a kérelmezők határozatot kapnak a jogosultság szerint. (használhat vagy nem használhat) A használati jogosultság minden esetben a forgalmi engedélybe kerül bejegyzésre és a gépjármű műszaki érvényességi idejére szól.

Az engedély meglétét a gépjármű-ellenőrzés során az intézkedő rendőr végzi. A termék megfelelősségét pedig a műszaki vizsgán a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsga állomása végzi el amely a forgalmi engedélybe bejegyzi a jelzést használatát.

A megkülönböztető jelzés esetén minden esetben hang és fényjelzés együttes használatát értjük. A fény lehet kék vagy kék és piros váltakozó fényjelzés. Megkülönböztető jelzés esetén a hangjelzés két különböző alaphangot váltakozva, azonos időtartamig kibocsátó készülék, de a folyamatos hangmagasság változtatás (csúszó üzemmód) is megfelelő.

Figyelmeztető jelzés alatt csak borostyán sárga színű fényjelzést értünk és ebben az esetben nincs hang. Más színű fényjelzést (tiszta fehér, zöld, lila) a jogszabály nem ismer.

Gyakori kérdés, hogy használhatok-e sárga/fehér, tiszta fehér, zöld, lila, stb. színű fényjelzést a gépjárművön. A gépjárművek forgalomban tartásának feltételeire a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet vonatkozik. Ez alapján pl.: sárga/fehér vagy tiszta fehér fényhíd, mobil lámpa, stb (vagy bármely olyan színű, amely nem esik a megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzések kategóriájába) nem használható közúti forgalomban. Ilyen fényhidat, jelzést maximum közúti forgalomtól elzárt területen (pl.: dekorációs vagy reklám céllal kiállítási területen) lehet használni saját örömünkre.

A megkülönböztető jelzés kék vagy piros és kék fény valamint hang egyidejű használata.
A megkülönböztető jelzés kék vagy piros és kék fény valamint hang egyidejű használata.

A megkülönböztető és figyelmeztető jelzésnek típustól függően az alábbi szabályozásoknak kell megfelelniük:

Mobil fényjelzés esetén:

  • ECE R65 szabályozásnak megfelelő termék szükséges, ECE R10 (korábban EMC) nem kell, mert nem a gépjármű fixen rögzített része

Fix Fényjelzés esetén:

  • ECE R65 szabályozás vonatkozik a fénytechnikai jellemzőkre
  • ECE R10 szabályozás a gépjárművekre vonatkozó elektromágneses összeférhetőségről

Vezérlő esetén:

  • ECE R10 szabályozás a gépjárművekre vonatkozó elektromágneses összeférhetőségről

Megkülönböztető hangjelzés esetén:

  • A hangszóróra nem kell jóváhagyás, csak az általános termékbiztonságnak kell megfelelni
LED technológiás lapos SoundOff Signal kék fényhíd
LED technológiás lapos SoundOff Signal kék fényhíd

A megkülönböztető jelzések esetén szükséges hangnyomásról az MSZ 07-4009:1982 szabvány rendelkezik. A szabvány szerint a mérendő legnagyobb hangnyomás szintet a talajtól 0,5-1,5 méterre kell megkeresni. A gépjárművel szemben valamint arra 45 fokos szöget bezáró területen (a képen 2-es és 3-as pont közötti terület) minimálisan 103dB(A), míg a gépjárműtől 90 fokra (képen 4-es és 5-ös pont) oldalt minimum 98dB(A) hangnyomást kell mérni. Ezek hiányában a gépjármű a hangnyomás mérésen nem mehet át. A megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművek műszaki vizsgájához szükséges hangnyomás mérésről akkreditált vizsgáló állomás adhat ki mérési jegyzőkönyvet a szabványban leírtaknak megfelelő vizsgálat esetén.

A hangnyomásmérés szükséges minimális értékei
A hangnyomásmérés szükséges minimális értékei

Minden esetben magára a termékekre rá kell hogy legyen írva eltávolíthatatlan módon a fenti előírásoknak (ECE R65 és/vagy ECE R10) való megfelelősség. Ennek bizonyítására az importőrnek vagy forgalmazónak minden egyes általa behozott és értékesített termék típusra megfelelőségi tanúsítvánnyal kell hogy rendelkezzen. Ezen tanúsítványra a vizsga állomásnak van szüksége, mivel ezek megléte mellett jegyezheti be a forgalmi engedélybe a termék használatát.

Aktuális megkülönböztető jelzés kínálatunk ezen a linken, míg figyelmeztető jelzés termékeink ezen a linken érhetők el.

A megkülönböztető fény és hangjelzés nem játék! Ha olyan jelzés kerül felszerelésre a gépjárműre amely nem felel meg az előírásnak, legyen az akár a fénytechnikai jellemzőkre vonatkozó vagy hangnyomásra vonatkozó, és egy ilyen gépjármű megkülönböztető jelzés használata alatt közúti közlekedési balesetbe kerül, akkor az első amit megnéznek, hogy a fényjelzés megfelel-e az R65 és R10 szabályozásnak, vagyis vizuálisan megfelelően látható volt-e maga a fényjelzés. A másik pedig hogy a legutolsó hangnyomásmérési jegyzőkönyvet megkérik, magyarul a szabványnak megfelelően elég hangosan szólt a sziréna, azt lehetett hallani. Az általunk végzett beszerelések esetén minden esetben hangnyomásmérést végzünk és szükség esetén az ügyféllel egyeztetve módosítunk a hangszóró beszerelésének mikéntjén.

A hangszóró lehet a fényhídban vagy elől a motortérben.
A hangszóró lehet a fényhídban vagy elől a motortérben.”

« Motorola akkumulátorok gyártási ideje – Alfatronix PowerVerter USB-s töltők »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2015. szeptember 30. szerda 16:08
Kategória:
Figyelmeztető jelzés,Megkülönböztető jelzés
Címkék:
,