Hordozható Nauticast A2 belvízi AIS transzponder

A magyarországi Duna-szakaszon a nemzeti fejlesztési miniszter vonatkozó rendeletében meghatározott úszólétesítmények számára AIS készülék használati kötelezettség van érvényben. Ennek megfelelően nem közlekedhet tovább az a folyami hajó amelyre használati kötelezettség van, de nem rendelkezik ilyen eszközzel vagy AIS transpondere meghibásodott.

Annak érdekében, hogy ezek a hajók ilyen esetben is képesek legyenek folytatni útjukat, a DND Telecom Center Kft. hordozható belvízi AIS transzpondert biztosít ügyfelei részére mind bérleti mind pedig értékesítési konstrukcióban.

Az elérhető AIS transzponder rádióinkról ezen a linken tájékozódhat.

Technikai specifikáció:
Nauticast A2 Inland AIS transzponder tengerész vízálló Peli táskába szerelve. 12V, 24V és 230V-ról egyaránt üzemeltethető. A szett alaptartozéka a mágnestalpas GPS antenna és VHF hajózási antenna. Áramkimaradás esetén a beépített akkumulátor maximum 1 órás üzemidőt tud biztosítani.

Hordozható AIS transzponder Nauticast rádióból

A belvízi hajózásban az Automatikus Hajóazonosító Rendszert (AIS) használják a hajók automatikus azonosítására és nyomon követésére. Az AIS-t a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (International Maritime Organization, IMO) eredetileg tengerhajózási használatra vezette be. Ennek kiegészítésével jött létre a belvízi hajózás követelményeinek is megfelelő belvízi AIS szabvány, amely további információk átvitelét teszi lehetővé.

A legfontosabb AIS rendszerelem egy belvízi úton közlekedő vízi jármű fedélzetén az ún. belvízi AIS transzponder, amely lehetővé teszi a helymeghatározáshoz és azonosításhoz szükséges adatátvitelt, valamint elősegíti a transzponderrel felszerelt hajók közötti adatcserét. Minden belvízi AIS transzponderrel felszerelt hajó továbbít statikus (hajóazonosító, hívójel, név), dinamikus (pozíció, sebesség, haladási irány) és a hajóútra vonatkozó (terhelt merülés, célállomás, érkezés tervezett ideje) adatokat. Valamennyi transzponderrel felszerelt hajón, valamint a parti belvízi AIS bázisállomásokon is megjeleníthetők a hatótávolságon belül elhelyezkedő, azonosító jeleket kisugárzó hajók. A transzponder kijelzőjén vagy a belvízi ECDIS alkalmazást futtató számítógépen a hajó vezetője folyamatosan aktuális áttekintést kaphat a környezetében zajló forgalomról.

A belvízi AIS által támogatott folyami információs szolgáltatások:

• hajó-helyzetmegállapítás és nyomon követés
• taktikai forgalmi információk
• valósidejű forgalmi adatok
• tervezett érkezési idő kiszámítása
• balesetek nyomon követése
• zsilipkezelés

« Icom ID-51E kézi amatőr rádió – Akciókamerák – Midland XTC-280 és XTC-400 »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2014. január 21. kedd 10:31
Kategória:
Hajózási rádió
Címkék:
, , , ,