DSC hívás MMSI kóddal a kézi hajórádióknál

A DSC funkció a hajókba építhető mobil hajórádiókon túl megjelent a kézi hajórádiókban is. De mit keres ez a kézi rádióknál és mi ez a DSC funkció? Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbi cikkünkben.

Tekintse meg ezen a linken hajó rádió kínálatunk!

Mi az a DSC funkció?

A DSC (Digital Selective Calling) szó jelentése Digitális szelektív hívás. A DSC hajórádió ugyanúgy működik, mint egy hagyományos VHF hajózási rádió, de kapott néhány kiegészítést. Mind a mobil, mind a kézi hajórádiók esetén egy piros vészjelző gomb található. A gomb 3 másodpercig történő nyomva tartásával sürgősségi vészjelzést küldhet a parti őrségnek és a területen lévő DSC rádióval felszerelt hajóknak. Ha van lehetősége rá, a képernyőn megjelenő listából kiválaszthatja a vészhelyzet típusát is. A képernyőn látható,  hogy a koordinátákkal ellátott vészhívó üzenet elküldése megtörtént, majd automatikusan átkapcsolja a rádiót a 16. csatornára, ahol a mentők megpróbálnak kapcsolatot létesíteni a hajóval.

Az MMSI szám

A DSC rádiók nemcsak vészhelyzet esetén tesznek jó szolgálatot,  hanem a csoportos kommunikációban is nagyon hasznosak. Mivel a DSC funkcióval ellátott rádiók egyedi MMSI (Maritime Mobile Service Identity) azonosító számmal rendelkeznek, így azok tengeri azonosító száma beírható és tárolható a rádió címjegyzékében. Azután már csak ki kell választani egy nevet, akit hívni szeretne. Híváskor a rádió csengeni kezd és a hívott félnél automatikusan átkapcsol a hívófél csatornájára. Ennek megfelelően ha Ön és a csoportjának másik tagjai épp a 16-os segélyhívó csatornán állnak a rádióval, úgy nem kell először a hajózási szabályoknak megfelelően üdvözölniük egymást a 16-os csatornán mielőtt másik csatornára váltanának a beszélgetéshez.

A fentieken túl a DSC-vel ellátott rádiók beépített GPS vevővel vannak ellátva, így például egy DSC vészhívás esetén a rádió automatikusan elküldi a saját pozícióját is. Lekérheti továbbá a címjegyzékben szereplő bármely rádió helyzetkoordinátáját is, ha azok hatótávolságon belül vannak. A DSC funkció azonban nem biztosít folyamatos nyomon követést. Mozgás esetén folyamatos pozíciókéréseket kell küldeni az aktuális koordináták megszerzéséhez.

Maga a DSC funkció jelenléte mobil hajórádiók esetén már rég megszokott. Azonban a tengereken megnövekedett kishajó tulajdonosok száma miatt (kajakosok, Jet-Ski, gumicsónak) nagy nyomás nehezedett a tengeri hajózási iparra. Létrehoztak tehát egy specifikációt, amely lehetővé teszi ezen új felhasználók számára azt, hogy hordozható VHF / DSC kézi hajórádióval rendelkezzenek. 

A kézi DSC rádiók az utóbbi évtizedben létező fix változataik kiterjesztését jelentik, amelyek a felhasználók szélesebb körének biztosítanak magasabb szintű biztonságot a tengeren.

Mivel a kézi DSC rádiók is saját, egyedi MMSI számformátummal rendelkeznek és hordozhatóságuk révén a kézi hajórádiókat hajóról hajóra lehet szállítani, így azokat nem szabad felprogramozni egy adott hajó MMSI kódjával.

Ha többet szeretne megtudni a DSC képes hajórádió kínálatunkról, úgy látogasson el az alábbi termékkategóriánkba: https://www.dnd.hu/hajo-radio.

A DSC funkcióval ellátott hajórádió a tengeri hajózás nélkülözhetetlen része

« 5+1 kérdés a GSM hálózaton történő rádiózásról – avagy amit a PoC adó-vevőkről tudni érdemes – Csak kézibeszélő nélküli CB rádiókat lehet használni vezetés közben Németországban »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2020. december 28. hétfő 12:35
Kategória:
Hajózási rádió
Címkék: