5+1 kérdés a GSM hálózaton történő rádiózásról – avagy amit a PoC adó-vevőkről tudni érdemes

1. Mit jelentenek a PoC és LTE rövidítések?

Amint belemélyedünk a GSM hálózaton működő rádiózás rejtelmeibe, a POC és LTE rádiók megnevezésekkel biztosan találkozni fogunk.

Ugyan a rövidítések gyártókként eltérnek, jelentésük minden esetben megegyezik: 3G/4G GSM hálózaton működő előfizetéses PTT (push to talk: egy nyomógombos) kommunikációt jelent. Kombinálva az európai mobiltelefon-hálózat széles lefedettségét a kétirányú rádiókommunikáció egyszerűségével gyors összeköttetést biztosít a felhasználók között.

Tekintse meg ezen a linken POC rádió kínálatunk!

PoC készülék

„A PoC avagy Push-To-Talk Over Cellular adó-vevő készülékek, más néven hálózati adó-vevők, olyan, hagyományos rádió adó-vevőkre hasonlító, és azokhoz hasonlóan kezelhető eszközök, amelyek internetkapcsolat (jellemzően mobilinternet vagy WiFi-csatlakozás) segítségével teremtenek lehetőséget a készülékek használói közötti kommunikációra. A PTT-over-Cellular (PoC) angol kifejezés arra utal, hogy a felhasználóknak az adó-vevőkön megszokott PTT (push-to-talk) gombot kell nyomniuk beszéd közben, azonban az összeköttetés celluláris hálózaton keresztül jön létre.” Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Push_to_talk

LTE rádiók

„Az LTE (mozaikszó az angol Long Term Evolution kifejezésből, tükörfordításban „hosszútávú fejlődés”) egy negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány, amely a harmadik generációs HSDPA hálózat továbbfejlesztése a nagyfelbontású videó tartalmak és egyéb, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások számára.” Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/LTE

Némely gyártó LTE rádióként hivatkozik azon adó-vevő rádióira, amelyek GSM hálózaton működnek. Ez az elnevezés jelen eseten tehát egy LTE GSM hálózaton működő adó-vevő rádiót takar, amely használatában lényegében megegyezik egy PoC rádióval. 

2. Miben térnek el a PoC rádiók a GSM telefonoktól?

A készülékek a hagyományos mobiltelefon és az URH rádió ötvözetei. A PoC adó-vevők egyéni és csoportos hívások indítására alkalmasak. Mindezt egy gombnyomásra, azonnal. A csoporton belül az információk, sürgős üzenetek minden résztvevő számára egyidőben érkeznek, ezzel megkönnyítve az információ áramlást és a munkaszervezést. Fontos tudni azonban, hogy a gyakorlatban a (hang) üzenetek megérkezése a PoC szerver és a GSM hálózati terheltségtől is függ! Habár az esetek 99,99%-ban az üzenetek valóban 1-2 másodpercen belül megérkeznek, olyat is tapasztalhatunk, hogy egy üzenet késve, duplán vagy egyáltalán nem érkezik, meg. 

  PTT hívások Telefonhívások
Nincs tárcsázás X
Nincs csengetés X
Nincs várakoztatás X
Csoporthívás X

A GSM telefonnal ellentétben a PoC adó-vevő (PTT) fél-duplex kommunikációra képes, egyszerre egy személy tud beszélni. PTT hívásoknál egy tipikus hívás kevesebb, mint egy percig tart, sokkal rövidebb időt ölel fel, mint egy mobiltelefonos hívás. Mellőzi a tipikus üdvözlési protokollt, lényegre törő kommunikációra ösztönöz.

Szintén érdemes tudni, hogy ezek a készülékek céleszközök. Kifejezetten munkára, kommunikációra lettek kifejlesztve és inkább hasonlítanak egy URH rádióhoz, mint egy GSM telefonhoz. Ennek megfelelően a nagy gyártók kínálatában nincs olyan PoC rádió amely GSM telefonként is használható, nem lehet rajtuk internetezni, játszani, stb. 

3. Milyen esetekben érdemes PoC/LTE megoldáson gondolkozni?

A GSM alapú előfizetéses rendszerek használata számos előnnyel jár. Költséghatékony megoldást nyújtanak, nincsenek rejtett kiadások:

    • Nincs szükség bonyolult programozási feladatokra.
    • A programozás távolról is elvégezhető, fizikailag nem szükséges a rádiót bevinni a forgalmazóhoz.
    • Nincs szükség rádiós rendszer (antennák, átjátszók, stb.) telepítésére, hiszen a GSM szolgáltató hálózatát használjuk.
    • Nincs szükség az URH rádiózás alapjául szolgáló rádióengedély beszerzésére.
    • A fentiekből következően a szolgáltatás szinte azonnal igénybe vehető, amint meghoztuk a döntést a vásárlásról. Hirtelen fellépő, de hosszú távú csoportos kommunikációs igények kielégítése gyorsan megoldható. 
    • Területi lefedettségüknek csak a GSM szolgáltatók területi lefedettsége szab határt, így az egész EU-n belül használható eszközökről van szó, mivel a készülékekbe behelyezett SIM kártya automatikusan roamingol a GSM hálózaton. 

4. Mit tartalmaz a szett (rádió és tartozékok, SIM kártya, előfizetés)?

Fontos tudni, hogy a termék három tételből áll: hardver (rádió és tartozékok), SIM kártya (GSM előfizetés) és szerver használati díj.

Legtöbb esetben a gyártó által előre beépített és felhasználó által nem eltávolítható SIM kártyával érkezik a készülék. Távol-Keleti Tesunho márkánál a GSM szolgáltatást biztosító SIM kártyát viszont az ügyfélnek szükséges intéznie.

A rádió vásárlással egyidőben a gyártó aktiválja az előfizetést és a SIM kártyát. A rádió önmagában nem működőképes, az előfizetések időtartamát pedig érdemes figyelemmel kísérni és annak lejárta előtt megújítani azt (kivédve ezzel az esetleges többlet költségeket: új SIM kártya vásárlás vagy előfizetés újra aktiválás. A megújítás kapcsán a gyártó vagy forgalmazó küld tájékoztatást).

Vásárlás során érdemes tájékozódni arról, hogy a gyártó által rendelkezésre bocsátott SIM kártya mekkora adatforgalmat engedélyez a felhasználó számára. Mivel itt a küldött és fogadott beszélgetések már nem időtartamban vannak meghatározva, hanem adatforgalomban, így érdemes tudni, hogy egy-egy gyártó limitálja a havi adatforgalmat 500Mb-ban amelyet követően a szolgáltató többlet számlázásra lesz jogosult.

5. Hogy működik a PoC szolgáltatás (szerverek és hálózatok)?

A PoC rádió bekapcsolásakor a hazai 3G/4G GSM hálózatra (bármelyik szolgáltatóról legyen szó) csatlakozik fel és ezt követően érhető el a PTT kommunikáció. Gyenge hálózati lefedettség kapcsán készülék típustól függően Wifi hálózatra csatlakozva is működtethető a rádió.  

A készülék kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy az egyes gyártók fizikailag hol működtetik a PoC szervert. Ez gyártónként változó, többségében európai országokban üzemelnek (Icom: Svédország; Tesunho: Kína; Entel: Anglia; Motorola: Írország, és Hollandia).

+1. Milyen egyéb szolgáltatásokat nyújtanak a PoC rádiók? (gyártótól és készülék típustól függően!)

  • Készülék beépített WIFI kapcsolattal bírhat, amely abban az esetben hasznos ha megszűnik a GSM szolgáltatás vagy eleve olyan helyszínen használjuk ahol ez nincs.
  • Némely készülék beépített Bluetooth technológiával van ellátva, így vezeték nélkül csatlakoztathatunk hozzá kézi mikrofont, fejszettet, stb.
  • A készülékbe integrált GPS vevő a diszpécser szoftveren mutatja a rádió pozícióját.
  • A gyártó által nyújtott (opcionálisan megvásárolható) saját diszpécser szoftver alkalmas a készülékek térképen történő megjelenítésére, illetve diszpécser funkciók ellátására.
  • A Motorola gyártó esetében a Motorola Wave mobiltelefon applikációjuk lehetőséget nyújt a PoC rádiókkal történő kommunikációra.
  • Bizonyos gyártók szoftveres és hardveres megoldást is kínálnak a PoC rádiók URH rádiókkal való összeköttetésére. Ilyen például az Icom LTE és VHF/UHF hibrid rádiója, amely a GSM alapú szolgáltatás mellett beépített normál URH rádiót is tartalmaz.

A fentieket összegezve, amennyiben a felhasználási területünkön eltudjuk fogadni, hogy a PoC rádiók használata esetén kiadjuk az infrastruktúra ellenőrzését a kezünkből és ez által bizonyos szempontból növeljük a működési kiszolgáltatottságunk (a GSM szolgáltató és PoC szerver felé), úgy számos olyan előnyt tud biztosít a PoC rendszer, amely valós alternatívát jelent akár a GSM telefon, akár az URH és egyéb kommunikációs rendszereket tekintve. 

A cégünknél elérhető PoC rádiós rendszerek kínálatát az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

A PoC rádiók GSM hálózatot használnak működésükhöz

« Bemutatjuk a Motorola WAVE TLK 100 GSM alapú kézi adó-vevő rádióját – DSC hívás MMSI kóddal a kézi hajórádióknál »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2020. december 7. hétfő 13:55
Kategória:
PoC és LTE adó-vevő rádió
Címkék:
,