Forgalomtechnikai eszközök

további kategóriái

A forgalomtechnikai berendezések a közlekedési infrastruktúra alapvető részét képezik, amelyek célja az emberek és áruk mozgásának irányítása az utakon, autópályákon és más közlekedési hálózatokon. A legfontosabb forgalomtechnikai berendezések közé tartoznak a közlekedési lámpák, bóják és egyéb jelző eszközök, valamint az útjelzők, az akkumulátoros közúti jelzők, a forgalomterelő lámpák és a műanyag közlekedési jelzőbóják.

Miért van szükség forgalomtechnikai eszközökre?

Útfelújításhoz, útkarbantartáshoz vagy építéshez gyakran sokféle forgalomtechnikai eszközre van szükség, melynek célja, hogy a munkálatok ideje alatt felmerülő forgalomterelés szakszerű kiépítése a közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelelően valósuljon meg.

Közutakon, autópályákon, rendőrségi intézkedések, katasztrófavédelem és balesetek megelőzése esetén is szükség lehet forgalomtechnikai eszközökre a forgalomterelés vagy forgalom lezárás érdekében. Ezen eszközök kiválasztásánál és telepítésénél figyelembe kell venni az erre vonatkozó szabványokat, előírásokat, mely a forgalomban résztvevők biztonságát szem előtt tartja. Kiemelkedően fontos a forgalomtechnikai eszközök éjszakai láthatósága és a nappali környezetből való kitűnése, hogy az egyéb veszélyes útszakaszokon (pl.: gyalogos-átkelőhelyeken, iskolák, lakóövezetek forgalmas kereszteződéseinél) figyelemfelkeltő legyen a mihamarabbi észlelés érdekében. Használatának engedélyezését a területi illetékes hatóság végzi.

A forgalomtechnika eszközök típusai

A közúti forgalom biztosításához szükséges forgalomtechnikai eszközök különböző típusban megtalálhatók felhasználói igény szerint, például:

  • jelzőfények (telepített és kézi jelzőfények), jelzőbóják
  • terelőbóják, terelőfények
  • üzenetmegjelenítő táblák
  • hordozható közlekedési lámpák és táblák
  • forgalomterelő utánfutók, gépjárműre szerelhető terelő nyilak, terelő sorlámpák
  • fényvisszaverő szalagok és fóliák

Minél nagyobb területet szükséges forgalom szempontjából kontrollálni, annál inkább célszerű ezen feladathoz automatizálható és rendszerben egyszerűen alkalmazható eszközöket választani. Szintén kiválasztási szempont, hogy mobil eszközben gondolkodjunk (pl.: kézi terelőfény, bója, hordozható közúti lámpa) vagy gépjárműre rögzített forgalomtechnikai eszközt alkalmazzunk. Jellemző a forgalomtechnikai eszközökre, hogy nagyteljesítményű akkumulátorokkal vannak ellátva, így biztosítva a zavartalan munkálatokat.

A közlekedési lámpa jellemzői

A közlekedési lámpák a forgalomtechnikai berendezések egyik leglátványosabb példái. Ezeket a kereszteződésekben használják, hogy szabályozzák a forgalom áramlását, és biztosítsák, hogy a járművek és a gyalogosok biztonságosan átkelhessenek a kereszteződésen. A jelzőlámpák piros, sárga és zöld fények rendszerével jelzik, hogy a kereszteződésben a járműveknek és a gyalogosoknak mikor kell megállniuk, lassítaniuk vagy tovább haladniuk. A közlekedési lámpák kulcsfontosságúak a balesetek megelőzésében és a forgalom áramlásának irányításában.

Milyen esetben alkalmazzunk forgalomterelő bóját?

A műanyag forgalomterelő bóják a forgalomtechnikai berendezések egyik alapvető típusa. Könnyűek és tartósak, és ideiglenes akadályok létrehozására, valamint a forgalmi veszélyek körüli terelésre használhatók. A műanyag közlekedési bóják könnyen szállíthatók és gyorsan felállíthatók a legkülönbözőbb helyzetekben, így a közlekedésmérnökök és az útépítő személyzet nélkülözhetetlen eszközeivé váltak.

A forgalomterelő jelzőfény előnyei és tulajdonsága

A forgalomterelő lámpák a forgalomtechnikai berendezések egy olyan típusa, amelyet arra használnak, hogy jelezzék, ha a forgalmat útépítési munkálatok vagy egyéb veszélyek miatt el kell terelni. Ezeket a lámpákat általában egy út vagy autópálya bejáratánál helyezik el, és fontos információkat nyújtanak a járművezetőknek az előttük lévő forgalmi viszonyokról. A forgalomterelő lámpák alapvető fontosságúak lehetnek a balesetek megelőzésében és annak biztosításában, hogy a forgalom biztonságosan el tudja kerülni a veszélyeket.

Mikor kell akkumulátoros jelzőbóját alkalmazni?

Az akkumulátoros jelzőbója a forgalomtechnikai berendezések egy olyan típusa, amelyet általában olyan területeken használnak, ahol nincs hozzáférés elektromos áramhoz. Ezek a jelzések akkumulátorral működnek, és olyan területeken is használhatók, ahol nincs áramforrás. Az akkumulátoros közúti jelzőberendezések elengedhetetlenek annak biztosításához, hogy a közlekedési jelzőberendezések megfelelően működjenek, és fontos információkat nyújtsanak a járművezetőknek és a gyalogosoknak.

Milyen anyagból készülnek ezek a termékek, és milyen időjárási viszonyokra alkalmasak?

A DND Telecom webáruházban számos forgalomtechnikai eszközt találunk, amelyek minden esetben olyan alapanyagokból készülnek, hogy garantálják a hosszú távú problémamentes használatot. De nézzük is a részleteket! Például a jelzőbója törhetetlen polikarbonátból készül, amely magas fénytörésű fehér bevonattal van ellátva. A forgalomterelő lámpa háza fekete alumíniumból készül, és sárga jelző része pedig magas szilárdságú polipropilénből.

A napelemes jelzőbója poliuretán műanyag jelzőtestet kapott, a forgalomterelő jelzésnek a váza pedig alumíniumból lett elkészítve, és erre helyezi a gyártó a világító zárt profilokat. Minden esetben olyan alapanyagokról van szó, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, így semmi sem gördít akadályt az elé, hogy amikor szükséges akkor használjuk is őket.

Milyen színválasztékban érhetők el a forgalomterelő lámpák és bóják?

Ez az eszköztől függ, de alapesetben a figyelmeztető bója és a jelzőfény színe sárga. A ruhán hordható biztonsági lámpa több színben elérhető, lehet sárga, piros vagy kék is, a felhasználástól függően. De például a napelemes jelzőbója csak piros színben világít. A forgalomterelő jelzés színe pedig lehet piros, kék vagy sárga színű.

Milyen jelzéseket, mint például színváltást vagy villogást, tudnak a forgalomterelő lámpák közvetíteni?

A DND Telecom webáruházban kapható forgalomterelő eszközök különböző nagyságú fényintenzitással és fényerővel rendelkeznek. Például a forgalomterelő jelzőfények esetén, amelyekkel az autópályákon, autóutakon szoktunk találkozni, különböző formák megjelenítésére képesek. A jelpanelek manuálisan vagy vezeték nélküli vezérlővel működtethetők.

Van-e szükség szakember bevonására a forgalomtechnikai eszközök telepítéséhez, vagy könnyen kezelhetők és üzembe helyezhetők a felhasználók számára?

A hordható biztonsági lámpa esetén az eszközt csak egyszerűen fel kell helyeznünk ruhánkra. A forgalomterelő lámpa és bója telepítése sem igényel szakértelmet, viszont a napelemes jelzőbója, amelyet elsősorban reptereken alkalmaznak, illetve a beengedő lámpa telepítése szintén olyan eszköz, amelyek telepítése szakembert igényel.

Hogyan működik a távirányítás vagy a vezérlés, ha rendelkezésre áll ilyen opció?

Az utánfutókra helyezhető forgalomirányító jelzőfények esetén, amelyekkel autóutakon, autópályákon találkozhatunk akkor, amikor lezárnak egy sávot, karbantartás, útépítés, vagy baleset esetén van arra lehetőség, hogy a jelpaneleket manuálisan vagy vezérlővel is tudjuk irányítani, hogy különböző formákat jelenítsen meg az eszköz.


Böngéssze végig forgalomtechnikai eszköz kínálatunkat és ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, ha szakértő segítségére van szüksége!