Forgalomtechnikai eszközök

további kategóriái

A forgalomtechnikai berendezések a közlekedési infrastruktúra alapvető részét képezik, amelyek célja az emberek és áruk mozgásának irányítása az utakon, autópályákon és más közlekedési hálózatokon. A legfontosabb forgalomtechnikai berendezések közé tartoznak a közlekedési lámpák, kúpok és jelzők, valamint az útjelzők, az akkumulátoros közúti jelzők, a forgalomterelő lámpák és a műanyag közlekedési kúpok.

Miért van szükség forgalomtechnikai eszközökre?

Útfelújításhoz, útkarbantartáshoz vagy építéshez gyakran sokféle forgalomtechnikai eszközre van szükség, melynek célja, hogy a munkálatok ideje alatt felmerülő forgalomterelés szakszerű kiépítése a közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelelően valósuljon meg.


Közutakon, autópályákon, rendőrségi intézkedések, katasztrófavédelem és balesetek megelőzése esetén is szükség lehet forgalomtechnikai eszközökre a forgalomterelés vagy forgalom lezárás érdekében. Ezen eszközök kiválasztásánál és telepítésénél figyelembe kell venni az erre vonatkozó szabványokat, előírásokat, mely a forgalomban résztvevők biztonságát szem előtt tartja. Kiemelkedően fontos a forgalomtechnikai eszközök éjszakai láthatósága és a nappali környezetből való kitűnése, hogy az egyéb veszélyes útszakaszokon (pl.: gyalogos-átkelőhelyeken, iskolák, lakóövezetek forgalmas kereszteződéseinél) figyelemfelkeltő legyen a mihamarabbi észlelés érdekében. Használatának engedélyezését a területi illetékes hatóság végzi.

A forgalomtechnika eszközök típusai

A közúti forgalom biztosításához szükséges forgalomtechnikai eszközök különböző típusban megtalálhatók felhasználói igény szerint például:

  • jelzőfények (telepített és kézi jelzőfények), jelzőbóják
  • terelőbóják, terelőfények
  • üzenetmegjelenítő táblák
  • hordozható közlekedési lámpák és táblák
  • forgalomterelő utánfutók, gépjárműre szerelhető terelő nyilak, terelő sorlámpák
  • fényvisszaverő szalagok és fóliák.


Minél nagyobb területet szükséges forgalom szempontjából kontrollálni, annál inkább célszerű ezen feladathoz automatizálható és rendszerben egyszerűen alkalmazható eszközöket választani. Szintén kiválasztási szempont, hogy mobil eszközben gondolkodunk (pl.: kézi terelőfény, bója, hordozható közúti lámpa) vagy gépjárműre rögzített forgalomtechnikai eszközről. Jellemző a forgalomtechnikai eszközökre, hogy nagyteljesítményű akkumulátorokkal vannak ellátva, így biztosítva a zavartalan munkálatokat.

Közlekedési lámpa

A közlekedési lámpák a forgalomtechnikai berendezések egyik leglátványosabb példái. Ezeket a kereszteződésekben használják, hogy szabályozzák a forgalom áramlását, és biztosítsák, hogy a járművek és a gyalogosok biztonságosan átkelhessenek a kereszteződésen. A jelzőlámpák piros, sárga és zöld fények rendszerével jelzik, hogy a járműveknek és a gyalogosoknak mikor kell megállniuk, lassítaniuk vagy továbbhaladniuk a kereszteződésen. A közlekedési lámpák kulcsfontosságúak a balesetek megelőzésében és a forgalom áramlásának irányításában.

Forgalomterelő bója

A műanyag forgalomterelő bóják a forgalomtechnikai berendezések egyik alapvető típusa. Könnyűek és tartósak, és ideiglenes akadályok létrehozására, valamint a forgalom veszélyek körüli terelésére használhatók. A műanyag közlekedési kúpok könnyen szállíthatóak és gyorsan felállíthatóak a legkülönbözőbb helyzetekben, így a közlekedésmérnökök és az útépítő személyzet nélkülözhetetlen eszközeivé válnak.

Forgalomterelő jelzőfény

A forgalomterelő lámpák a forgalomtechnikai berendezések egy olyan típusa, amelyet arra használnak, hogy jelezzék, ha a forgalmat útépítési munkálatok vagy egyéb veszélyek miatt el kell terelni. Ezeket a lámpákat általában egy út vagy autópálya bejáratánál helyezik el, és fontos információkat nyújtanak a járművezetőknek az előttük lévő forgalmi viszonyokról. A forgalomterelő lámpák alapvető fontosságúak lehetnek a balesetek megelőzésében és annak biztosításában, hogy a forgalom biztonságosan el tudja kerülni a veszélyeket.

Akkumulátoros jelzőbója

Az akkumulátoros jelzőbója a forgalomtechnikai berendezések egy olyan típusa, amelyet általában olyan területeken használnak, ahol nincs hozzáférés elektromos áramhoz. Ezek a jelzések akkumulátorral működnek, és olyan területeken is használhatók, ahol nincs áramforrás. Az akkumulátoros közúti jelzőberendezések elengedhetetlenek annak biztosításához, hogy a közlekedési jelzőberendezések megfelelően működjenek, és fontos információkat nyújtsanak a járművezetőknek és a gyalogosoknak.


Böngéssze végig forgalomtechnikai eszköz kínálatunkat és ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot ha szakértők segítségére van szüksége!