PMR 446 adóvevő rádiók a DND Telecom Center Kft. kínálatában

Szabadsávos PMR446 rádiót keres? Nálunk jó helyen jár! Kínálatunkban számos márka terméke elérhető, amelyek közül ezen a linkeken vagy a bal oldali termékkategóriákban tud választani:

Midland PMR 446 rádiók Motorola PMR 446 rádiók Icom PMR 446 rádiók

A hobbi célú kiszereléstől a professzionális felhasználásra szánt kivitelig nálunk széles gyártói tartozékkínálatot talál.

Mi az a PMR 446 rádió?

A PMR 446 szabad felhasználású frekvenciát használó kézi walky-talky rádiókat jelent. Előnye, hogy használatukhoz nem szükséges rádióengedély. Hátrányuk, hogy nagy darabszám van forgalomban, így könnyen összeakadhatunk másokkal akik ugyan azt a csatornát használják mint mi.

Mit csináljak, hogy ne halljam a többi PMR rádió használót a közelemben?

A PMR rádióknál alapvetően 8 csatorna, (frekvencia) közül lehet választani. Olyan rádiót kell választani, amely képes CTCSS vagy DCS szelektív hívó kód használatára. Ezek olyan kódok, amelyeket mi a beszélgetésben nem hallunk, de a rádió felismeri és csak akkor lesz hallható a beszélgetés (nyit ki a zajzár), ha a beállított kódot érzékeli. CTCSS kódból 38 féle, DCS kódból pedig 104 féle van. Fontos megjegyezni, hogy attól, hogy a másikat nem fogom hallana, lehet hogy ugyan azon a frekvencián forgalmaz mint az én rádióm be van állítva. Ha ilyenkor én is adást indítok ugyan azon a frekvencián, független a beállított CTCSS vagy DCS kódtól, úgy a fizika törvényeinek megfelelően interferencia lép fel.

Midland GB1, G7E Pro, G9E Plus - PMR446 rádiókMidland GB1, G7E Pro, G9E Plus – PMR446 rádiók

Milyen hatótávolsággal rendelkeznek a PMR 446 rádiók?

Habár a gyártók és a forgalmazók a hatótávolságban szeretnek minél nagyobbat mondani, egy dolgot érdemes figyelembe venni. Minden PMR446 rádió kimentő teljesítménye maximálisan 0,5 watt. Ezt szabvány írja elő, amely ezt meghaladja azt a rádiót nem is szabad forgalmazni. Ami még meghatározza a hatótávolságot, az az antenna mérete. Nem mindegy ugyanis, hogy ugyan azt a 0,5 watt kimenő teljesítményt egy 2 centis antennán vagy egy 12 cm-es antennán sugárzom ki. A nagyobb antennán kisugárzott egységnyi teljesítmény nagyobb hatékonyságot is jelent.

Ennek megfelelően célszerű szemelőt tartani, hogy amennyiben egy PMR rádió akár 10 km hatótávolságot ígér, az igazából csak akkor lesz annyi, hogy ha a felek egy-egy hegycsúcson állnak és tökéletes rálátásuk van egymásra. Ha a felek egy-egy völgyben vannak és köztük egy domb vagy hegy található, akkor egyáltalán nem biztos a kapcsolat. Ha működik is, az csak a környezeti reflektálódásból adódik. Városban a PMR rádió néhány száz méterig, néhány utcányira működik.

Megnézem itt a walkie-talkie rádiókat!

Mit érdemes mérlegelnem a vásárlásnál?

Legfőképp azt, hogy milyen célra szeretné vásárolni a PMR rádiót.

  • Ha csak évente párszor használjuk a rádiót hobbi célra, úgy akár a legegyszerűbb, párban vásárolható modell is megteszi amelyhez alkalmanként elemet használunk.
  • Ugyan csak hobbi célra, de gyakori használatnál érdemes már strapabíróbb, akkumulátorral és töltővel rendelkező típust választani, amelyhez akár autóba való szivargyújtó töltő is megtalálható a kínálatban.
  • Motorozáshoz, kerékpározáshoz a Midland PMR rádiók számos motoros és kerékpáros fejszettel rendelkeznek, amelyek akár vezetékes módon akár bluetooth vezeték nélküli technológiával képesek a rádióhoz csatlakozni.
  • Amennyiben munkához veszünk rádiót, de könnyű felhasználási célra (pl.: üzletbe, irodába) úgy érdemes egy kisebb, de profibb kivitelt vásárolni, mindenképp akkumulátoros kivitellel, amelyhez elérhető fejszett is.
  • Ipari célú felhasználásra (pl.: építkezés, daruzás) mindenképp strapabíró, por és vízálló kivitelt célszerű választani amely újratölthető Li-ion akkumulátorral rendelkezik és kapacitásban kibír 8-10 óra használatot.
  • Szót kell említenünk az ipari felhasználásra szánt Entel márkájú robbanásbiztos ATEX PMR 446 rádiókról is, amelyek professzionális kivitellel rendelkeznek és engedély nélkül használhatóak. Ezen termékeket szintén a fenti linken érheti el.

 Bébiőr PMR446 rádiók a DND Telecom Center Kft. kínálatában

« 8,33Khz csatornaosztás a repsávos adóvevő rádióknál – A magasban történő munkavégzés és az alpintechnikai munkavégzés előírásai »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2018. február 6. kedd 10:56
Kategória:
PMR 446 walkie talkie adó-vevő rádió
Címkék: