Milyen információk szükségesek egy URH adóvevő rádió programozásához?

Gyakori kérdés ügyfeleink részéről egy-egy új URH rádió vásárlása esetén, hogy pontosan milyen adatokat adjon meg a programozásához annak érdekében, hogy meglévő rendszerében az új rádiók kifogástalanul tudjanak működni. Ehhez szeretnénk pár gondolattal hozzájárulni, hogy a programozási folyamatot minél gyorsabban és pontosabban eltudjuk végezni. 

A cégünk által kínált URH rádiókat ezen a linken tekintheti meg.

Alap esetben a legbiztosabb megoldás az, ha kapunk egy minta rádiót amelyből kitudjuk olvasni a beállításokat és azt betöltjük (klónozzuk) az új rádiókba, adott esetben a rádió hívószámot módosítjuk.

Amennyiben nem áll rendelkezésre minta rádió, úgy a rádióengedély tud útmutatást adni. Azonban fontos megjegyezni, hogy sajnos a rádióengedély nem tartalmaz egyedi beállításokat, így például CTCSS, DCS szelektív hívókódot sem. Amennyiben nem tudjuk ezeket az információkat, akkor sajnos muszáj behozni egy meglévő rádiót szervizünkbe, hogy kiolvassuk ezeket belőle. 

Milyen minimum információk szükségesek a rádiók helyes felprogramozásához?

– a frekvencia vagy frekvenciák (csatornák)
– kimenő teljesítmény (RF PWR)
– CTCSS vagy DCS vagy PL vagy DPL (PMR rádiók esetén alcsatorna száma

További információk, amelyek elősegítik a rádiók programozását:

– milyen márkájú és típusú rádiókkal kívánja együtt használni az új rádiókat?
– milyen rendszerben kívánja használni a rádiókat? (új vagy meglévő? szimplex vagy átjátszós (duplex)?
– van-e speciális beállítás vagy funkció a rendszerben? (pl.: VOX beállítás, man down funkció, lone worker funkció, titkosítás, stb.)

Fontos megjegyezni, hogy a fenti adatok tényleg csak alap beállítások, azonban ezzel a programozások 80%-a nagy biztonsággal letudható. Készülék specifikus, egyedi szolgáltatás beállítások minden készülék esetén előfordulhatnak. (pl.: programozható gombok funkciója, VOX érzékenyég, stb.)

Mi történik abban az esetben, amikor egy olyan márkájú rádió a donor, amelyet cégünk nem forgalmaz?

Tehát például egy Kenwood vagy egyéb márkájú rádiós rendszerbe kell beilleszteni egy Icom, Motorola vagy Entel típusú rádiót? 
– Ilyen esetben az a legbiztosabb, ha megkapjuk a donor rádiót, mert habár programunk és kábelünk nincs minden rádió márkához és típushoz, a szerviz eszközeinkkel az alap rádiófrekvenciás beállítások nagy valószínűséggel kiolvashatóak. Ilyen esetben természetesen a rádióspecifikus beállításokat nem fogjuk tudni kiolvasni. 

Amennyiben új rádiókat vásárol és azok egy bizonyos helyszínen fognak üzemelni, úgy célszerű minket arról tájékoztatni, hogy hol lesznek használatban. Ekkor ugyanis mi a program mentéshez eltároljuk a telephely nevét és a legközelebbi vásárlásnál Önnek már elegendő csak azt mondani, hogy „ezek a rádiók az XYZ telephelyen lesznek használatban”.

Természetesen a fenti szükséges információk nem minden esetben elegendőek, de az esetek 95%-ban ezen információk átadásával a programozási folyamat jelentősen gyorsítható. Összetettebb, komplex rendszerbe (pl.: trönkölt, linkelt több átjátszós, stb.) történő programozáshoz minden esetben egyeztetés szükséges.

Gyors és pontos frekvencia programozás

« Midland XT10, XT30, XT50 és G5C PMR446 adóvevő rádiók – Icom IP501H LTE adóvevő rádió GSM hálózatra »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2018. október 29. hétfő 14:37
Kategória:
Ipari URH rádió, adó-vevő
Címkék:
, ,