Elem, akkumulátor

további kategóriái

Elektromos eszközökkel átszőtt világunkban az energia szép lassan nélkülözhetetlenné vált mindennapos életünkhöz. Ezekkel a tárgyakkal kényelmesebb és egyszerűbb az élet, nekünk csupán energiafelhasználásukról kell gondoskodnunk. Az elektromos hálózathoz csatlakozó eszközöknél fali konnektorral, kisebb használati tárgyainknál elem, akkumulátor segítségével biztosíthatjuk működésüket. Utóbbi kategória ráadásul már rég túllépett a gyorsan lemerülő ceruzaelemek, és a púposodó, savas akkumulátorok korszakán.

Töltés - mikor melyik megoldás a legjobb?

Az elemek élettartama kitolódott, újrahasznosíthatóságuk pedig környezetbarát energiaforrássá tette őket. A hosszútávon kifizetődő, tölthető elemek állandó felhasználhatóságot hoznak otthonunkba, hiszen több ezer alkalommal is újratölthetőek. A zselés akkumulátorok zárt rendszerének köszönhetően a benne lévő folyadék nem szivárog el, élettartama és biztonságos használata kiemelkedően jobb, hagyományos társainál. A powerbankok egyfajta külső akkumulátorként látják el merülőben lévő okoseszközeinket, nekik hála a mindennapos energiafelhasználásunk már a zsebünkben is elfér. A strapabíró külső akkumulátorok pedig ütés-, és fröccsenésálló kialakításuknak hála szabadtéren is hosszútávon látnak el minket energiával.


Egy modern háztartásban rengeteg dolog működtethető elem, akkumulátor segítségével, de lássuk, mikor melyiket érdemes választani!

Elem

A leggyakoribb háztartási energiaforrás, melyből szó szerint sosem lehet eleget tartani. Ha belegondolunk, mennyi mindent működtetünk otthonunkban elem segítségével, hamar rájövünk, miért is nem szabad soha kifogyni belőle. A távirányítóktól kezdve a faliórán és mérlegen át, egészen a gyerekjátékokig elemmel üzemeltetjük háztartásunk fontos eszközeit. Ezek működtetéséhez egyszerre akár több elemre is szükségünk lehet, és az utánpótlásról is érdemes előre gondoskodni. Bár egy jó minőségű elem élettartama ma már több év is lehet, mégis mindig a legrosszabb pillanatban kezdenek merülni, ilyenkor jön jól, ha van otthon pár tartalékelem.

Milyen elemet válasszunk?

Szén-cink cellás elemet ma már egyáltalán nem ajánlott venni, ügyeljünk rá, hogy alkáli-, vagy lithiumos elemet vásároljunk. Ezek élettartalma ugyanis sokkal tartósabb, és lemerülésük után sincs szivárgás, ami a készüléket megrongálhatná. Nem mindegy továbbá az sem, hogy milyen alakú elemre van szükségünk. A leggyakrabban a ceruzaelemekre lesz szükségünk (AA), de léteznek még mikroceruza elemek (AAA), gomb elemek, és góliát elemek is. Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük körültekintően, mire is lesz szükségünk.

Tölthető elem

A tölthető elemek hosszútávon komoly előnyökkel rendelkeznek hagyományos társaikkal szemben. Elsődleges szempontként a költséghatékonyságot említhetjük, hiszen egy tölthető elem lényegesen drágább, leggyakrabban használt elektronikai eszközeinkbe érdemes lehet bevásárolni belőle. Áruk akár egy hagyományos elem tízszerese is lehet, élettartamuk viszont több száz feltöltésre is elegendő. A töltés ugyanis nagyon kevés energiát igényel, így alacsonyabb fogyasztásuk hosszú távon alaposan megkíméli a pénztárcánkat. Hosszabb használhatóságuk miatt ráadásul környezetkímélőbbek is egyszerű társaiknál.

Zselés akkumulátor

A zselés akkumulátor lényegében ugyanazt tudja, mint a sima, savas változat, csak jobban és biztonságosabban. A cellák közötti elzselésített rétegnek köszönhetően ugyanis az akkumulátor belsejében lévő folyadék nem szivárog el, még komolyabb rázkódás esetén sem. Minimális karbantartást igényelnek, ám élettartamuk így is jelentősen hosszabb a hagyományos akksikhoz képest. Használata minimális füsttel jár csupán, így nem szellőző helyen is használhatóak, és tölteni is bárhol lehet őket.

Powerbank

Egy powerbank ma már szinte nélkülözhetetlen tartozék minden modern ember eszköztárából. Egy olyan külső akkumulátort kell értenünk alatta, mellyel elkerülhető okoseszközeink lemerülése, bárhol is legyünk éppen. Kompakt kialakítása miatt szinte észre sem vesszük, hogy velünk van, egészen addig, amíg szükségünk nem lesz rá. Ellentétben a pótakkumulátorokkal, egy ilyen eszköz típustól függetlenül használható, bármilyen kütyühöz csatlakoztatni tudjuk a mobiltelefontól az okosórán át egészen a Bluetooth fülhallgatókig.

Hordozható akkumulátor

Az elem, akkumulátor kategória abszolút uralkodója, mellyel akár két napra elegendő szabad áramellátást biztosíthatunk magunknak és eszközeinknek. Egy ilyen darabbal már valóban háztartásban használatos mennyiségeket szolgálunk ki, hiszen közel 53 órás üzemidővel rendelkezik. Élettartama a kisebb akkumulátorok ötszörösére rúg. Csúcstechnológiás tölthetősége révén elektromos hálózatról, szivargyújtóról és napelemről is tölthető. IP44-es védettségének köszönhetően fröccsenés-, és ütésálló, kiváló választás a mobil életet élő túrázók, utazók számára.


A DND Telecom választékában az elem, akkumulátor kategória minden spektrumát megtalálja, legyen szó az egyszerű ceruzaelemtől az egész családot ellátó hordozható akkumulátorig. Termékeinkre típustól függően akár többéves jótállást is vállalunk.