8,33Khz csatornaosztás a repsávos adóvevő rádióknál

2018. január elsejével lép életbe a rendelkezés, mely hatással lesz az összes rádióhasználatra az égbolton. A növekvő repülőgép és ezáltal reprádió kereslet miatt Európa kezdett kifogyni a repüléshez rendelt VHF-frekvenciákból. A helyzet megkönnyítése érdekében átszervezés történt, amelynek eredményeként a csatorna lépésközt 25 kHz-ról 8,33 kHz-re csökkentették, így több csatorna vált elérhetővé. Az átállás időtartamát 2018-ra meghosszabbították az egyetemes elfogadás biztosítása érdekében.

Tekintse meg cégünk repsávos rádió kínálatát ezen a linken!

Az alábbiakban tárgyaljuk azokat a kérdéseket, amely a csatornaváltás kapcsán felmerülnek és egyaránt érintik a hivatásos és amatőr/szabadidős pilótákat is.

Milyen változások történtek 2007-től?

2007. október 27-től minden olyan légijáratot, amely az európai légtérben a 195. szintű repülési szint (FL195 – Flight Level) felett van, fel kell szerelni 8.33 kHz-es rádióval. A következő változtatás 2014. januárjában kezdődött, amely az FL195 repülési szint alatt is a 8,33 kHz-es csatornatávolság vonatkozzon. Ennek következtében minden olyan általános repülési repülőgép (GA – General Aviation), amely műszeres repülési szabályokat működtetett (IFR – Instrument Flight Rules), 8.33 kHz-es képes rádiókkal kellett felszerelni.

2015. december 31-ig az Operations Control (OPC) által használt frekvenciákat 8.33 kHz csatornatávolságra kell konvertálni. 2018. január 1-jéig az ICAO International Civil Aviation Organization európai régióiban működő összes reprádiónak 8.33 kHz-es csatornatávolsággal kell rendelkeznie.

Mit jelent ez számunkra?

Sok gyártó és forgalmazó már korszerűsítette termékportfólióját olyan repülős rádiókra, amelyek 8,33 kHz képesek. Bárki, aki egy régebbi repülőgép vagy reprádió megvásárlására törekszik – az európai légtérben való repülést tervezve – meg kell fontolnia rádióberendezéseinek korszerűsítését, ha az nem 8,33 kHz-es csatornatávolsággal rendelkezik.

Mi történik akkor, ha nem 8.33Khz-es csatornaosztásos rádiót használ?

A felhasználó nem fogja tudni használni a régi 25 kHz-es rádiót, nem tud kommunikálni más rádiós felhasználókkal. Engedélyezési szempontból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem ad ki engedélyt olyan rádióra, amely nem képes az új frekvenciaosztásra.

A DND Telecom Center Kft. által forgalmazott Icom repülős rádiók mindegyike 8.33Khz csatornaosztással rendelkezik, így biztosak lehetnek benne, hogy a nálunk vásárolt rádiók esetében a 2018. január 1.-től érvényes előírásokat ezek a rádiók teljesítik. 

2018. január 1.től csak 8.33Khz-es reprádiót lehet használni

« Minden amit tudnod kell antennavásárlás előtt (antennák, befúrható és mágnestalpak, kábelek, csatlakozók) – PMR 446 adóvevő rádiók a DND Telecom Center Kft. kínálatában »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2017. november 27. hétfő 12:56
Kategória:
Repülős rádió
Címkék:
,