3M Ultrathon Ultra-hatékony rovarriasztó aerosol (kifutott)

PEL-175-999
3M Ultrathon Ultra-hatékony rovarriasztó aerosol

3M Ultrathon Ultra-hatékony rovarriasztó aerosol legfontosabb tulajdonságai

• Hosszantartó védelem a következő rovarok ellen: szúnyogok, kullancsok, böglyök, bolhák, legyek
• Az egyik leghatékonyabb szúnyog- és kullancsriasztó
• Akár 12 órán át tartó, hatékony védelem
• 34,34 % DEET tartalom
• Napi egy alkalmazás elegendő
• Szabadalmaztatott technológia biztosít fokozatos hatóanyag-felszabadulást
• Homogén állag
• A csípéseknek kitett testrészeken és a ruhán is alkalmazható
• Kíméletes összetételének köszönhetően gyermekek számára és az arc védelmére is megfelelő
• Az Ultrathon™ Rovarriasztót eredetileg az Amerikai Hadsereg számára fejlesztett ki a 3M

A termék nem rendelhető.
Ennek oka, hogy vagy a gyártónál már nem elérhető az adott termék vagy mi döntöttünk úgy, hogy már nem forgalmazzuk. Helyettesítő termék ajánlásáért lépjen kapcsolatba velünk!

3M Ultrathon Ultra-hatékony rovarriasztó aerosol további tulajdonságai

ULTRA-HATÉKONY ROVARRIASZTÓ
Egyedülálló, szabadalmaztatott összetétellel

Hosszantartó védelem a következő rovarok ellen:

 • szúnyogok
 • kullancsok
 • böglyök
 • bolhák
 • legyek

Ultrathon rovarriasztó aerosol

Nettó térfogat: 125 ml

 • Tetőtől talpig lefed a teljes védelem érdekében
 • Akár 8 órán át tartó, hatékony védelem
 • 25 % DEET tartalom
 • Szabadalmaztatott technológia biztosít fokozatos hatóanyag-felszabadulást
 • Egyszerűen használható
 • A csípéseknek kitett testrészeken és a ruhán is alkalmazható
 • Kíméletes összetételének köszönhetően gyermekek számára és az arc védelmére is megfelelő

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működnek a szúnyog és kullancs riasztók?
A vérszívó rovarok olyan érzékelőkkel rendelkeznek, melyek érzékelik a tejsavat, a szén-dioxidot, és más levegőben terjedő összetevőket, melyeket az emberek és állatok bocsátanak ki kilégzéskor vagy a bőrükön keresztül. A szúnyogok annyira érzékenyek ezekre a kémiai összetevőkre, hogy akár 300 méterről is megérzik a potenciális áldozatokat! A szúnyog és kullancsirtók blokkolják ezeket a receptorokat, így a rovarok nem tudnak leszállni áldozatukra.


Miért tartalmaz majdnem minden szúnyog és kullancs riasztó DEET vegyületet?
A DEET polgári felhasználása 1957 óta tart. Azóta több mint 20000 más összetevőt is teszteltek, ennek ellenére még mindig a DEET a jelenleg kapható leghatékonyabb és széles spektrumú riasztó.


Észrevettem, hogy a DEET 5%-os koncentrációtól kezdve a 100%-os töménységig kapható a boltokban. Honnan tudjam, melyik a számomra megfelelő koncentráció?

Erre a kérdésre nincs helyes válasz. A DEET különböző koncentrációi különböző igényeket elégítenek ki. Általános szabályként elmondható, hogy a magasabb koncentráció tovább tartó védelmet nyújt, de ez a hatás a 30% feletti koncentrációnál érvényes. Általában a szabadidős felhasználáshoz a 10%-35%-os DEET koncentráció megfelelő védelmet nyújt. Viszont vannak olyan szituációk, melyeknél a magasabb DEET koncentráció használata ajánlott. Ezek a következők lehetnek:

 • A riasztószer gyors elpárolgása a bőrről esőzés, verejtékezés vagy magas környezeti hőmérséklet miatt.
 • Olyan területre való utazáskor, ahol a vérszívó rovarok száma igen magas.
 • Olyan területre való utazáskor, ahol a rovarcsípés emberre veszélyes betegségeket terjeszthet (pl. malária, sárgaláz, filariasis, vírusos agyvelőgyulladás, stb)


Hallottam mostanában a fejlett hatóanyag kibocsátású DEET riasztókról. Az ilyen termékek rendelkeznek bármilyen előnnyel a többi DEET tartalmú termékekehez képest?

Közel az összes piacon lévő, DEET-bázisú termék szimplán össze van keverve valamilyen krémmel vagy alkohollal. A fejlett hatóanyag kibocsátású termékek ezzel szemben becsomagolják a DEET formulát egy speciális bázisba, ami lehetővé teszi a bőrről való lassabb elpárolgást. Ez a technológia többfajta előnnyel rendelkezik: ezek a termékek tovább tartó védelmet nyújtanak anélkül, hogy nagyobb koncetrációjú DEET használatot követelnének meg. Ezen kívül nem kell olyan gyakran újra felvinni a terméket. Az Ultrathon, ami fejlett hatóanyag kibocsátással rendelkezik, 34,34% DEET tartalommal bír polimer bázisában; ez az érték azonos az Amerikai Hadsereg által használttal.


Mennyi rovarriasztót vigyek fel?

A rovarriasztót vékony rétegben kell felvinni, egyenlően lefedve a veszélnyek kitetett bőrfelületeket. Nincs szükség a bőr átitatására ahhoz, hogy a riasztószer hatékony legyen. Ne vigye fel a riasztószert sérült, sebes, égett vagy ekcémás bőrfelületre.


Használható DEET tartalmú spray ruházatra?

A DEET felvihető a veszélynek kitett bőrfelületre és ruházatra egyaránt. Ruhával takart bőrfelületre nem kell felvinni. A DEET nem vihető fel szintetikus anyagokra, mint pl. műselyemre vagy műanyagra, mert kárt tehet ezekben az anyagokban.


DEET-bázisú karkötőt vásároltam, amelyek elvileg elriasztják a szúnyogokat, de mégsem működnek. Miért?

A DEET alapvetően az olyan területeknek nyújt védelmet, ahová felvitték. A riasztó hatása nem ér messzire. Ezért a testfelület néhány pontján történő alkalmazása nem "borítja" be védelemmel a felhasználót. Minden, veszélynek kitett bőrfelületet kezelni kell a DEET tartalmú riasztóval a védelem érdekében. Az éhes rovarok könnyen megtalálják a védelem nélküli bőrfelületet.


Afrikába készülök. Milyen riasztót vigyek magammal?

Mikor olyan területekre utazunk, ahol gyakoriak a rovarok által terjesztett betegségek, úgy mint a malária, a sárgaláz, a vírusos agyvelőgyulladás, a rovarriasztók megfelelő alkalmazása elkerülhetetlen a fertőzés megelőzéséhez. A DEET-bázisú riasztók nyújták a legjobb védelmet a rovarcsípések ellen. A szabályozott hatóanyag kibocsátású DEET termék lehet az ideális választás az olyan utazó számára, aki hosszan tartó védelmet szeretne nem több, mint 35% DEET koncentrációval. Általánosságban elmondható, hogy a citronella-bázisú riasztók nem nyújtanak megfelelő védelmet az ilyen területeken.


Azt hallottam, hogy a DEET rohamokat és idegkárosodást okozhat. Igaz ez?

Habár igaz, hogy nagyon ritkán regisztrálnak rohamokat és idegi károsodást a DEET használat mellékhatásaként, fontos rámutatnunk, milyen kevésszer fordulnak ezek elő. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint 200 millió ember használ DEET riasztót évente. Több mint 8 milliárd DEET applikációval világszerte összesen csak 21 esetben fordult elő, hogy az idegi károsodást a DEET használatával hozták összefüggésbe. Ebből 6 eset szándékos lenyelés közvetlen eredménye volt. A 21-ből 12 eset maradandó károsodás nélkül megoldódott. Amikor a Környezetvédelmi Ügynökség átnézte az összes elérhető emberi és állati neurotoxicitás adatait 1998-ban, nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy a DEET egy szelektív neurotoxin. Még ha az összes regisztrált esetnél is az idegkárosodás kapcsolatba hozható a DEET használatával, az idegrendszerre káros mellékhatások is kevesebb mint egyszer fordulnának elő 100 millió felhasználóra kivetítve.


Nem szeretnék leégni a napon, és szeretném megvédeni magam a rovarcsípésektől is. Használhatok naptejet és rovarriasztót egyszerre?

A napfény ellen védelmet nyújtó krémek és a rovarriasztók használhatók együtt a veszélynek kitett bőrfelületen. Viszont kutatások kimutatták, hogy a DEET csökkentheti a napvédők hatását, ha ugyanarra a bőrfelszínre viszik fel. Egy tanulmány szerint 33%-os csökkenés következett be a napvédő krém hatásában, mikor 33%-os DEET-tel együtt alkalmazták. Ezért az együttes alkalmazáskor többször kell a napvédőt felvinni a bőrre a leégés elkerülése érdekében.


A "természetes" riasztószerek nem olyan jók, mint a DEET?

A jelenleg kapható "természetes" és "növényi eredetű" riasztószerek meg sem közelítik a DEET tartalmú riasztók széles spektrumú hatékonyságát és hosszú ideig tartó hatását. A legtöbb természetes riasztószer citronella tartalmú, ami két termesztett fűből származó citrom aromájú olaj. A citronelláról készült tanulmányok nagyon változatos hatékonyságról számolnak be, a vizsgált terméktől és a vizsgált rovartól függően. Általában ezek a tanulmányok nagyon rövid idejű védelmi hatást állapítanak meg, a pár perctől terjedően maximum 2 órás időtartamig.


Nem szeretnék semmilyen riasztószert a bőrömre felvinni. Van más módja, hogy elkerüljem a rovarcsípést?

A sűrű szövésű ruha csökkenti a csípések valószínűségét. Viszont az egyetlen védekezési módszerként alkalmazott fizikai akadálynak is meg van a hátránya, nevezetesen, hogy túl melegek, limitálják a mozgást és a látást, valamint nem hatékonyak olyan test-területeken, ahol a lehajlás vagy forgás az anyagot közvetlen kapcsolatba hozza a bőrfelszínnel, így lehetővé teszik a rovarok számára, hogy átcsípjenek azon.