Sárga fényhíd

Figyelmeztető jelzés esetén a borostyán sárga színű fényjelzést értjük, más színt a jogszabály nem ismer. Figyelmeztető jelzést adó készüléknek a jogszabály a járműre szerelt, rögzített vagy mozgatható (mobil) üzemmódú villogó sárga fényjelzést adó berendezésnek hívja. Ilyen figyelmeztető jelzés a sárga fényhíd. A figyelmeztető jelzések esetében a hangjelzés nem tartozik bele a jelzés szerepkörébe.

A sárga fényhíd összeállítása

Sárga fényhíd felszerelése esetében a kiválasztásnál egyik fontos szempont a gépjármű tetőszélessége, illetve az, hogy milyen funkciókat szeretnénk megjeleníteni. A sárga fényhíd legtöbb gyártónál általában 60-180 cm közötti méretekben érhető el. Létezik mini sárga fényhíd is, melyek általában 30-40 cm hosszúságúak, mágnestalpas kivitelben és fix csavarozható kivitelben is elérhetőek. A 40 cm-nél nagyobb méretű sárga jelzőfényeket javasolt fix rögzítéssel szerelni, mert a tömeg növekedése és a légellenállás miatt balesetveszélyes lehet.


A korábban használt halogén és xenon izzót ma már teljesen felváltotta a LED-es technológia, mely alacsonyabb fogyasztásának köszönhetően hosszú élettartamot biztosít. A sárga jelzőfény legtöbb esetben már korszerű LED modulos felépítésű, így a felhasználó igénye szerint variálható az összeállítása. A sárga fényhidak esetében Európán belül a modulok száma nincsen konkrétan meghatározva, de fontos, hogy kettőnél több modulnak már a villogási mintája szinkronizált kell hogy legyen.


A sárga fényhíd villogási mintája általában előre beprogramozott, így a felhasználója vagy beszerelője tudja kiválasztani az adott országban érvényes előírást. Összeállításnál a modulok száma a fényhíd méretétől és a felhasználási terület által megkívánt fényhatás elérésétől függ. A fényhíd vezérlése, azaz a be és kikapcsolása, illetve a villogás típusának, módjának váltása külön kapcsolóról, vagy kapcsolómodulról történik.


A sárga fényhíd az R65-ös fénytechnikai paramétereknek, illetve az R10 EMC szabványnak kell hogy megfeleljen.

A sárga fényhíd használatára jogosultak köre

Sárga figyelmeztető jelzés használatára jogosultak köre a speciális feladatok miatt igen széles. A jogszabály alapvetően két csoportot különböztet meg. Akinek nem kell hatósági engedély a felszereléshez és azt, akinek adható hatósági engedély, ha a jármű üzemeltetési célja azt indokolja. Ilyen felhasználók például:

  • útépítők és hulladékkezelők, melyek az út vagy közmű építését, tisztítását, fenntartását (javítását), a települési/kommunális hulladék, szelektíven gyűjtött hulladék összegyűjtését végzik
  • közterületfenntartó és kerékbilincselő járművek, azaz a járművek hatósági elszállításához, illetve a kerékbilincs alkalmazásához rendszeresen használt járművek
  • vagyonvédelem és polgárőri szolgálat, amely a személy- és vagyonvédelmi tevékenység keretében vagy a pénzügyi szolgáltatást végző szervezet által üzemeltetett pénz- és értékszállítást végző jármű, illetve a közterületi polgárőri szolgálat ellátása során e tevékenységet végző jármű
  • a radioaktív anyagot szállító és azt kísérő jármű
  • útépítéskor az érintett útszakaszon anyagszállítást végző jármű
  • a megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó (túlméretes) jármű
  • a túlméretes járművet kísérő jármű
  • az elromlott jármű vontatását rendszeresen végző jármű, ha az járművet ténylegesen vontat
  • a rádió-ellenőrzési, rádiófelderítési, rádió-megfigyelési, zavarvizsgálati és mérőszolgálati tevékenységet végző jármű


Bizonyos esetekben nem szükséges külön hatósági engedélyt kérni sárga fényhíd használatára, de meg kell felelni a jogszabály leírt feltételeknek. A sárga fényhidat használók körét a 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet írja le pontosan.