Napelem lakóautóra

további kategóriái

Napjainkban a technológia fejlődésének köszönhetően már lakóautónkat is felszerelhetjük környezetbarát napelem rendszerrel. Segítségével a kirándulás, nyaralás során teljes kényelemben lesz részünk, legyünk bárhol is a Földön. Lehetünk akár az Amazonas folyó partján található sűrű esőerdőben, vagy a Kalahári-sivatag közepén. Ráadásul mindezt a zöldenergia felhasználásával tehetjük meg. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron ()
Rendelésre (0)
Márkák szerint
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 0 termék, 1. oldal: 1 - 0 / 0
Összesen 0 termék, 1. oldal: 1 - 0 / 0

Hiszen nem csak az akkumulátor látja el elektromos berendezéseinket árammal, hanem a napelem szettünk is. Amennyiben rendelkezünk bizonyos kézügyességgel, akkor akár magunk is elvégezhetjük a lakóautó napelem beszerelését.

Milyen méretű napelemre van szükségünk a lakóautóban való használathoz?

A lakókocsink tetejére helyezhető napelem rendszer egyszeri befektetésével hosszú évekre megoldjuk utazásunk alatti áramellátásunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a DND Telecom webáruházban megvásárolnunk a megfelelő teljesítménnyel rendelkező napelem szettet. Ehhez választhatunk egy vagy több panelből álló rendszert. Egy standard méretű panel 1006 mm hosszú, 664 mm széles és 35 mm vastag.

Egy ilyen panelnek a súlya 8,8 kg. Ez azért is fontos, mert lakóautónk nem haladhatja meg a 3,5 tonna össztömeget, ha B-kategóriás jogosítvánnyal szeretnénk vezetni. A napelem panel felső része 3,2 mm vastag edzett üvegből készül. Ennek köszönhetően hatékonyan ellenáll az időjárás viszontagságainak. A panelt pedig egy alumínium váz rögzíti a jármű karosszériájához

Mennyi energiát képes termelni a napelem a lakóautónk számára?

Mielőtt belekezdünk egy lakókocsi tetejére szerelhető napelem rendszer beüzemelésébe, fel kell mérnünk, hogy mekkora a jármű tetején a rendelkezésre álló felület. Egy átlagos mérettel rendelkező lakóautó tetején van elegendő annyi szabad hely, hogy egy vagy akár több standard méretű, szabványos napelem gond nélkül elhelyezésre kerüljön. Egy ilyen panel maximális teljesítménye: 100 W. Akár már egy ilyen napelem modul is biztosíthatja, hogy a nyaralás során is ugyanolyan kényelemben legyen részünk, mintha otthon tartózkodnánk, de eközben élvezzük a természet nyújtotta összes látnivalót.

Milyen típusú napelemet érdemes lakóautónkra felszerelni és miért?

Ahhoz, hogy bárhol a Földön használni tudjuk a modern világ összes vívmányát, polikristályos napelem szettet kell felszerelnünk lakóautónkra. Mert az ilyen típusú napelem kellő energiát biztosít. Ehhez viszont a megfelelő napelem rendszert kell hozzá kiválasztanunk. De mire érdemes odafigyelnünk, amikor ilyen berendezést választunk? Például a napelem hatékonyságára, amelynek megfelelő értéke körülbelül 17 és 18 százalék közé tehető. De emellett a modulok hatékonysága is fontos. Ebben az esetben a választásunk essen olyan panelre, amelynek a hatékonysága 15 százalék körül mozog. Amennyiben olyan vidékekre is szeretnénk eljutni, ahol extrém forróság vagy fagy található, akkor ügyeljünk arra, hogy a rendszer üzemi hőmérséklete - 40 és + 85 Celsius fok közé essen.

Milyen anyagból készülnek a napelemek, és mennyire strapabírók?

Ahogy azt már korábban említettük, a mai modern panelek edzett üvegből és alumínium vázból állnak. Ahhoz, hogy a rendszerünk megfelelően stabil legyen, a paneleket úgy kell a lakókocsi tetején rögzíteni, hogy azt a nagyobb menetsebesség vagy egy erősebb szél se tudja megrongálni, esetleg letépni. Ezért minden esetben használjunk erre a célra használatos rögzítő elemeket, amelyek nemcsak stabilan tartják napelem rendszerünket, hanem csökkentik a szélterhelés okozta ellenállást is, amely kevesebb fogyasztást eredményez.

Milyenek a napelemek teljesítménye és hatékonysága különböző időjárási körülmények között?

Sajnos ahogy az ingatlanok tetején elhelyezhető napelemek esetén is, amennyiben felhős az idő, kevés a napsugárzás, akkor rendszerünk kevés energiát biztosít készülékeink üzemeltetéséhez. Ebben az esetben csak azt az eszközt érdemes használnunk, amely feltétlenül szükséges. De amint kisüt a nap, már rendelkezésünkre is áll a korlátlan mennyiségű zöldenergia.

Milyen szabályzót vagy invertert igényel a lakóautóba szerelhető napelem rendszerünk?

A napelem panelek mellett az inverter a rendszerünk másik fontos eleme. Ezért mindenképp figyelnünk kell arra, hogy milyen teljesítményű készüléket válasszunk, hiszen különböző méretű és teljesítményű változatok kaphatók. Egy 3-4 fő számára alkalmas lakóautóba válasszunk 1500 W teljesítménnyel rendelkező invertert. Ez a berendezés az egyenáramot váltakozó áramú villamos energiává alakítja, így a lakóautónkban váltakozó áramú háztartási vagy szórakoztató elektronikai eszközeinket is gond nélkül használhatjuk.

Ehhez viszont arra kell ügyelnünk, hogy ne módosított szinusz jellel rendelkező invertert vásároljunk. Az igaz, hogy ezek a készülékek olcsóbbak, azonban nem alkalmasak minden eszköz működtetésére, ezzel szemben a tiszta szinusz jellel rendelkező feszültség átalakítók igen.


A DND Telecom webáruházban kapható lakóautó napelem szettek egyszerűen és gyorsan telepíthetők, üzembe helyezhetők. Ne feledjük a lakóautónkra szerelhető napelem rendszer beüzemeléséhez, az ingatlanokra telepíthető napelem rendszerrel szemben, semmilyen engedélyre nincs szükségünk.