Minden amit tudnod kell antennavásárlás előtt (antennák, befúrható és mágnestalpak, kábelek, csatlakozók)

Antenna vásárlás előtt áll? Nálunk jó helyen jár! Alábbi cikkünkben átfogóan bemutatjuk az egyes antennák típusait, hogy mire kell figyelni antenna, kábel és csatlakozó vásárlásánál. Kínálatunkban számos antenna közül választhat, amelyeket erre a linkre kattintva találhat meg. Az antenna tartozék termékkategória között pedig számos kiegészítő közül válogathat.

Sirio márkájú antennák Alan és Midland márkájú antennák Diamond márkájú antennák Kábelek (50 ohm) RF csatlakozók

Antenna vásárlásnál van néhány alapvető szempont amelyeket figyelembe kell venni, hogy eljuthassunk az általunk kiválasztandó, célnak megfelelő antenna típushoz.

Antennák sávtartományai

  • Rövidhullámú (RH): 3-30 MHz (ide tartoznak a rövidhullámú katonai, professzionális és amatőr sávok, CB frekvenciák)
  • VHF (very high frequency) tartomány: 30-300 MHz (ide tartoznak a professzionális és amatőr VHF sávú frekvenciák, hajózási és repsávos frekvenciák)
  • UHF (ultra high frequency) tartomány: 300-3000 MHz (3 GHz) (ide tartoznak például az EDR Tetra rádiók, professzionális és amatőr UHF sáv valamint a GSM tartomány, WIFI (2,4 GHz))

A széles spektrumra való tekintettel különböző frekvenciához különböző antenna szükséges, melyek csak bizonyos és meghatározott sávtartományban képesek megfelelő hatásfokkal működni. Típustól függően vannak olyan antennák, amelyek hangolást igényelnek és csak 1-2 Mhz-es sávtartományt fognak át és vannak az úgynevezett széles sávtartományú antennák, amelyek akár 90Mhz-et is képesek adás oldalon átfogni megfelelő SWR hatékonysággal.

Léteznek speciális többsávos antennák, melyek HF, VHF és UHF sávtartományban is megfelelő nyereségességgel és sugárzási karakterisztikával tudnak működni.

Minden amit az antennákról és a kábelekről tudnod kellMinden amit az antennákról és a kábelekről tudnod kell

Sugárzási karakterisztika

Az antenna fontos jellemzője az iránykarakterisztika, amely az antenna által létrehozott azonos teljesítménysűrűségű (térerejű) pontok összessége az antenna körüli térben. A viszonyítási alap a csak elméletben létező, pontszerű izotróp antenna, amely „gömbsugárzó”, vagyis a tér minden irányában azonos mértékben sugároz.

A sugárzási karakterisztika minden antenna katalógusában megtalálható E-plane és H-plane néven. Sugárzási karakterisztika alapján alapvetően megkülönböztetünk körsugárzó és irányított antennát.

  • E-plane: lineárisan polarizált antennánál ez a sík az elektromos mező vektorát jelenti. Ez egy horizontálisan polarizált irányított antennánál az E-plane egybeesik a horizontális síkkal, míg a vertikálisan polarizált körsugárzó antennánál a vertikális síkkal. (Konyhanyelven az E-plane az az irány, amikor az antennát állítva, oldal irányból nézi az ember. Ekkor egy körsugárzó antenna esetén az E-plane diagramon két oldalra (a rajzon 0 és 180 fok irányba) látható kicsúcsosodás, míg egy irányított antennánál egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) látható a kicsúcsosodás. Körsugárzó botantennánál az oldalsó sugárzási irány vese alakot formál. Minél nyereségesebb az antenna, annál inkább hegyesedik a vese alak az oldalsó irányba.
E-plane sugárzási karakterisztika egy Sirio SPO VHF körsugárzó antennánál. Körsugárzó antennánál H-plane táblát nem szoktak megadni, hiszen körsugárzóról van szó, úgy is egy nagy kör lenne rajta.
E-plane sugárzási karakterisztika egy Sirio SPO VHF körsugárzó antennánál. Körsugárzó antennánál H-plane táblát nem szoktak megadni, hiszen körsugárzóról van szó, úgy is egy nagy kör lenne rajta.
  • H-plane: lineárisan polarizált antennánál a mágneses mező vektorát és a sugárzás maximális irányát. A H-plane derékszöget zár be az e-planehez képest. (Konyhanyelven az H-plane az az irány, amikor az antennát fentről vagy alulról nézi az ember. Ekkor egy körsugárzó antenna esetén az H-plane diagramon egy teljes kört lát az ember, míg egy irányított antennánál egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) egy kicsúcsosodást. Minél nyereségesebb az irányított antenna, annál hegyesebb ez a kicsúcsosodás.)
Kombinált H-plane és E-plane sugárzási karakterisztika egy Sirio WY 3 elemes irányított yagi antennánál. Az E-plane függőleges irányba, a H-plane horizontális irányba adja meg a sugárzást.
Kombinált H-plane és E-plane sugárzási karakterisztika egy Sirio WY 3 elemes irányított yagi antennánál. Az E-plane függőleges irányba, a H-plane horizontális irányba adja meg a sugárzást.

Antenna nyereségesség

Meghatározó tulajdonság az antenna nyereségesség, mely mind az adó mind pedig a vételi oldalon megjelenik. Ha az antenna nyereség az izotrop antennához képest 2,15 dB, ez 1,64-szeres teljesítményviszonynak felel meg. 3dB pedig kétszeres teljesítményértéket jelent, tehát egy 3dB-s antennához képest egy 6dB-s antenna kétszeres hatékonyságú vételt és adást jelent.

Fontos azonban tisztázni, hogy az antenna nyereségesség a vevő oldalon is megjelenik. Tehát egy magas nyereségességű körsugárzó antenna minden irányból képes felerősíteni a zavarokat is, nem csak az adó teljesítményt. Jellemzően mozgó vevő rádióknál használnak ilyet (például mobiltelefon, autó), melyeknek minden irányból venniük kell tudni az adó(k) által kisugárzott jelet. Hátránya, hogy mivel minden irányból képes venni, ezért nem irányszelektív, vagyis nem csak az adó irányából, hanem az egyéb irányokból érkező jeleket is veszi, ezek pedig zavarhatják a vevő által kiválasztott adó vételét.

Antennák típusai kivitel és felhasználás alapján

Weboldalunkon alapvetően három típusban határozzuk meg antennáinkat:

Kézi rádió antennák

Fontos figyelembe venni, hogy az adott rádió milyen csatlakozóval van kialakítva (jellemző: BNC alj, TNC alj, SMA alj) Számos professzionális urh rádió márka (pl.: ICOM, Motorola) speciális csatlakozóval bír, melyekhez csak márka specifikus adapterrel lehet nem gyári antennát használni.

Gépkocsi antennák

  • mágnestalpas antenna – ahogy azt a neve is mutatja, mágnestalp segítségével illeszkedik az autó (fém) tetejéhez. A mágnestalp kiválasztásánál fontos figyelembe venni az antenna súlyát, méretét, melyhez mérten kell a mágnestalp átmérőjét megválasztani. Üvegszál és alumínium burkolatot nem fog a mágnes.
  • befúrható antenna – a talp rögzítéséhez és a kábel behúzásához lyukat szükséges fúrni az autó tetejébe vagy ajtajába

Gépjármű antennáknál jellemző rögzítési mód még a tükörszárra vagy tetőcsomagtartó peremére való rögzítő konzol használata, amelybe szintén befúrható talpat rögzítünk.

A befúrható antennatalp típusa az antenna csatlakozójától függ:

  • PL talpas kivitel
  • DV talpas kivitel (dönthető) – szárnyas csavarral van ellátva, mely biztosítja a dönthetőséget

Gépkocsi antennáknál fontos figyelembe venni az antenna pálca anyagát. Ez lehet acélpálca, mely hajlik és jóval ellenállóbb vagy üvegszálas (pl. hajóantenna) amely jelentősen törékenyebb.

Tetőantennák (bázis antennák)

  • körsugárzó antenna: függőlegesen felállított antenna körsugárzó, azaz vízszintesen minden irányban egyenletesen sugároz. Körsugárzó antenna esetén az E-plane diagramon két oldalra egy vese alakú formát, az H-plane diagramon egy teljes kört lát az ember.
  • irányított (yagi vagy dipol) antenna: meghatározott irányba képes adó teljesítményt kibocsátani és jelet venni. Fontos tényező a sugárzási szöge. Irányított antennánál mind az E-plane mind a H-plane diagramon egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) látható a kicsúcsosodás, a sugárzási irány

A tetőantennák (bázis antennák) kiválasztásánál fontos tényezők:

  • felfogatás: milyen csőméretre kell felfogatni az antennát, milyen bilincs jár az antennához
  • a maximális kimenő teljesítmény, amit az antenna még képes kisugározni
  • szélterhelés: adott szélsebességnél hány N (Newton) terhelés tevődik az antennára.

A szélterhelés az antenna felületéből adódik.

  • maximális szélállóság: az a sebesség, amit az antenna még elbír
  • antenna súlya: tartószerkezet megválasztásánál fontos

Rögzítéshez használt konzolok típusai:

  • falra szerelhető
  • csőre rögzíthet
  • állítható dőlésszöggel rendelkező konzol

Az antennák hangolásához minden esetben az antenna használatijában található frekvencia táblázat nyújt segítséget.

Antenna torony szektorsugárzókkal.
Antenna torony szektorsugárzókkal

SWR jelentése és használata

Az SWR, vagyis az állóhullám-arány azt mutatja meg, hogy a nagyfrekvenciás teljesítménynek mekkora része jut ki a rádióból.
A legjobb esetben ez éppen 1:1, vagyis nincs visszaverődés, az adóteljesítmény 100%-a kisugárzásra kerül. Ez természetesen csak elméleti érték, ez normál körülmények között nem valósítható meg, mivel az antenna anyagának az ellenállása, kábel, csatlakozó veszteségei miatt mindenképp visszaverődik néhány százaléknyi adó teljesítmény.

SWR mérő és antenna hangoló termékeink ezen a linken érhetők el.

Milyen kábelt és csatlakozót válasszak az antennámhoz?

A kábel szerelhetőségét és minőségét alapvetően meghatározza annak anyaga, vagyis hogy rézből készült vagy csak rézzel lett futtatva akár a belső ér vagy a külső árnyékolás. A kábel típusának megválasztásánál figyelemmel kell lennünk arra, hogy milyen frekvenciára használjuk és milyen mennyiséget kell felhasználnunk belőle. Tehát például egy 100 méteres Belden H-1000-nek megfelelő kábel csillapítása 500mHz-en 9,3dB. Ez azt jelenti, hogy ha a kábel egyik végére betáplálásra kerül 100W teljesítmény, akkor a 100 méteres kábel másik végén kb. 12W kimenő teljesítmény jelenik meg. Érdemes még megemlíteni a kábelek maximális hajlítási sugarát, amely az az érték amely átmérőben még meg lehet hajlítani a kábelt sérülés nélkül. Ez nyilván egy vastagabb kábelnél nagyobb érték, nagyobb hajlítási sugár szükséges mint egy vékony kábelnél.

Az 50 ohm-os antenna kábeleket itt találja.

Az 50 ohm-os antenna csatlakozókat pedig ezen a linken.

Csatlakozók vásárlásánál érdemes figyelni arra, hogy aranyozott tüskével ellátottat vásároljunk, illetve a belső menetpontot teflonos szigetelés válassza el a külsőtől, mivel szerelés esetén amikor forrasztásra kerül a sor, úgy nem fog megolvadni.

Várjuk Önöket üzletünkben, ahol SIRIO, Diamond, Panoráma Antenna, Midland és egyéb márkájú antennákat is találnak a szükséges összes szerelési anyaggal együtt.

« Icom IC-M25 EURO kézi hajórádió – 8,33Khz csatornaosztás a repsávos adóvevő rádióknál »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2017. augusztus 28. hétfő 13:53
Kategória:
Antenna
Címkék:
, , ,