BLOG

2017. november 27. hétfő

8,33Khz csatornaosztás a repsávos adóvevő rádióknál

2018. január elsejével lép életbe a rendelkezés, mely hatással lesz az összes rádióhasználatra az égbolton. A növekvő repülőgép és ezáltal reprádió kereslet miatt Európa kezdett kifogyni a repüléshez rendelt VHF-frekvenciákból. A helyzet megkönnyítése érdekében átszervezés történt, amelynek eredményeként a csatorna lépésközt 25 kHz-ról 8,33 kHz-re csökkentették, így több csatorna vált elérhetővé. Az átállás időtartamát 2018-ra meghosszabbították az egyetemes elfogadás biztosítása érdekében.

Az alábbiakban tárgyaljuk azokat a kérdéseket, amely a csatornaváltás kapcsán felmerülnek és egyaránt érintik a hivatásos és amatőr/szabadidős pilótákat is.

Milyen változások történtek 2007-től?

2007. október 27-től minden olyan légijáratot, amely az európai légtérben a 195. szintű repülési szint (FL195 – Flight Level) felett van, fel kell szerelni 8.33 kHz-es rádióval. A következő változtatás 2014. januárjában kezdődött, amely az FL195 repülési szint alatt is a 8,33 kHz-es csatornatávolság vonatkozzon. Ennek következtében minden olyan általános repülési repülőgép (GA – General Aviation), amely műszeres repülési szabályokat működtetett (IFR – Instrument Flight Rules), 8.33 kHz-es képes rádiókkal kellett felszerelni.

2015. december 31-ig az Operations Control (OPC) által használt frekvenciákat 8.33 kHz csatornatávolságra kell konvertálni. 2018. január 1-jéig az ICAO International Civil Aviation Organization európai régióiban működő összes reprádiónak 8.33 kHz-es csatornatávolsággal kell rendelkeznie.

Mit jelent ez számunkra?

Sok gyártó és forgalmazó már korszerűsítette termékportfólióját olyan repülős rádiókra, amelyek 8,33 kHz képesek. Bárki, aki egy régebbi repülőgép vagy reprádió megvásárlására törekszik – az európai légtérben való repülést tervezve – meg kell fontolnia rádióberendezéseinek korszerűsítését, ha az nem 8,33 kHz-es csatornatávolsággal rendelkezik.

Mi történik akkor, ha nem 8.33Khz-es csatornaosztásos rádiót használ?

A felhasználó nem fogja tudni használni a régi 25 kHz-es rádiót, nem tud kommunikálni más rádiós felhasználókkal. Engedélyezési szempontból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem ad ki engedélyt olyan rádióra, amely nem képes az új frekvenciaosztásra.

A DND Telecom Center Kft. által forgalmazott Icom repülős rádiók mindegyike 8.33Khz csatornaosztással rendelkezik, így biztosak lehetnek benne, hogy a nálunk vásárolt rádiók esetében a 2018. január 1.-től érvényes előírásokat ezek a rádiók teljesítik. 

Címke: ,
2017. augusztus 28. hétfő

Minden amit tudnod kell antennavásárlás előtt (antennák, befúrható és mágnestalpak, kábelek, csatlakozók)

Antenna vásárlásnál van néhány alapvető szempont amelyeket figyelembe kell venni, hogy eljuthassunk az általunk kiválasztandó, célnak megfelelő antenna típushoz.

Antennák sávtartományai:

 • Rövidhullámú (RH): 3-30 MHz (ide tartoznak a rövidhullámú katonai, professzionális és amatőr sávok, CB frekvenciák)
 • VHF (very high frequency) tartomány: 30-300 MHz (ide tartoznak a professzionális és amatőr VHF sávú frekvenciák, hajózási és repsávos frekvenciák)
 • UHF (ultra high frequency) tartomány: 300-3000 MHz (3 GHz) (ide tartoznak például az EDR Tetra rádiók, professzionális és amatőr UHF sáv valamint a GSM tartomány, WIFI (2,4 GHz))

A széles spektrumra való tekintettel különböző frekvenciához különböző antenna szükséges, melyek csak bizonyos és meghatározott sávtartományban képesek megfelelő hatásfokkal működni. Típustól függően vannak olyan antennák, amelyek hangolást igényelnek és csak 1-2 Mhz-es sávtartományt fognak át és vannak az úgynevezett széles sávtartományú antennák, amelyek akár 90Mhz-et is képesek adás oldalon átfogni megfelelő SWR hatékonysággal.

Léteznek speciális többsávos antennák, melyek HF, VHF és UHF sávtartományban is megfelelő nyereségességgel és sugárzási karakterisztikával tudnak működni.

Sugárzási karakterisztika:

Az antenna fontos jellemzője az iránykarakterisztika, amely az antenna által létrehozott azonos teljesítménysűrűségű (térerejű) pontok összessége az antenna körüli térben. A viszonyítási alap a csak elméletben létező, pontszerű izotróp antenna, amely „gömbsugárzó”, vagyis a tér minden irányában azonos mértékben sugároz.

A sugárzási karakterisztika minden antenna katalógusában megtalálható E-plane és H-plane néven. Sugárzási karakterisztika alapján alapvetően megkülönböztetünk körsugárzó és irányított antennát.

 • E-plane: lineárisan polarizált antennánál ez a sík az elektromos mező vektorát jelenti. Ez egy horizontálisan polarizált irányított antennánál az E-plane egybeesik a horizontális síkkal, míg a vertikálisan polarizált körsugárzó antennánál a vertikális síkkal. (Konyhanyelven az E-plane az az irány, amikor az antennát állítva, oldal irányból nézi az ember. Ekkor egy körsugárzó antenna esetén az E-plane diagramon két oldalra (a rajzon 0 és 180 fok irányba) látható kicsúcsosodás, míg egy irányított antennánál egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) látható a kicsúcsosodás. Körsugárzó botantennánál az oldalsó sugárzási irány vese alakot formál. Minél nyereségesebb az antenna, annál inkább hegyesedik a vese alak az oldalsó irányba.

E-plane sugárzási karakterisztika egy Sirio SPO VHF körsugárzó antennánál. Körsugárzó antennánál H-plane táblát nem szoktak megadni, hiszen körsugárzóról van szó, úgy is egy nagy kör lenne rajta.

 • H-plane: lineárisan polarizált antennánál a mágneses mező vektorát és a sugárzás maximális irányát. A H-plane derékszöget zár be az e-planehez képest. (Konyhanyelven az H-plane az az irány, amikor az antennát fentről vagy alulról nézi az ember. Ekkor egy körsugárzó antenna esetén az H-plane diagramon egy teljes kört lát az ember, míg egy irányított antennánál egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) egy kicsúcsosodást. Minél nyereségesebb az irányított antenna, annál hegyesebb ez a kicsúcsosodás.)

Kombinált H-plane és E-plane sugárzási karakterisztika egy Sirio WY 3 elemes irányított yagi antennánál. Az E-plane függőleges irányba, a H-plane horizontális irányba adja meg a sugárzást.

Antenna nyereségesség:

Meghatározó tulajdonság az antenna nyereségesség, mely mind az adó mind pedig a vételi oldalon megjelenik. Ha az antenna nyereség az izotrop antennához képest 2,15 dB, ez 1,64-szeres teljesítményviszonynak felel meg. 3dB pedig kétszeres teljesítményértéket jelent, tehát egy 3dB-s antennához képest egy 6dB-s antenna kétszeres hatékonyságú vételt és adást jelent.

Fontos azonban tisztázni, hogy az antenna nyereségesség a vevő oldalon is megjelenik. Tehát egy magas nyereségességű körsugárzó antenna minden irányból képes felerősíteni a zavarokat is, nem csak az adó teljesítményt. Jellemzően mozgó vevő rádióknál használnak ilyet (például mobiltelefon, autó), melyeknek minden irányból venniük kell tudni az adó(k) által kisugárzott jelet. Hátránya, hogy mivel minden irányból képes venni, ezért nem irányszelektív, vagyis nem csak az adó irányából, hanem az egyéb irányokból érkező jeleket is veszi, ezek pedig zavarhatják a vevő által kiválasztott adó vételét.

Antennák típusai kivitel és felhasználás alapján:

Weboldalunkon alapvetően három típusban határozzuk meg antennáinkat:

Kézi rádió antennák: Fontos figyelembe venni, hogy az adott rádió milyen csatlakozóval van kialakítva (jellemző: BNC alj, TNC alj, SMA alj) Számos professzionális urh rádió márka (pl.: ICOM, Motorola) speciális csatlakozóval bír, melyekhez csak márka specifikus adapterrel lehet nem gyári antennát használni.

Gépkocsi antennák:

 • mágnestalpas antenna – ahogy azt a neve is mutatja, mágnestalp segítségével illeszkedik az autó (fém) tetejéhez. A mágnestalp kiválasztásánál fontos figyelembe venni az antenna súlyát, méretét, melyhez mérten kell a mágnestalp átmérőjét megválasztani. Üvegszál és alumínium burkolatot nem fog a mágnes.
 • befúrható antenna – a talp rögzítéséhez és a kábel behúzásához lyukat szükséges fúrni az autó tetejébe vagy ajtajába

Gépjármű antennáknál jellemző rögzítési mód még a tükörszárra vagy tetőcsomagtartó peremére való rögzítő konzol használata, amelybe szintén befúrható talpat rögzítünk.

A befúrható antennatalp típusa az antenna csatlakozójától függ:

 • PL talpas kivitel
 • DV talpas kivitel (dönthető) – szárnyas csavarral van ellátva, mely biztosítja a dönthetőséget

Gépkocsi antennáknál fontos figyelembe venni az antenna pálca anyagát. Ez lehet acélpálca, mely hajlik és jóval ellenállóbb vagy üvegszálas (pl. hajóantenna) amely jelentősen törékenyebb.

Tetőantennák (bázis antennák):

 • körsugárzó antenna: függőlegesen felállított antenna körsugárzó, azaz vízszintesen minden irányban egyenletesen sugároz. Körsugárzó antenna esetén az E-plane diagramon két oldalra egy vese alakú formát, az H-plane diagramon egy teljes kört lát az ember.
 • irányított (yagi vagy dipol) antenna: meghatározott irányba képes adó teljesítményt kibocsátani és jelet venni. Fontos tényező a sugárzási szöge. Irányított antennánál mind az E-plane mind a H-plane diagramon egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) látható a kicsúcsosodás, a sugárzási irány

A tetőantennák (bázis antennák) kiválasztásánál fontos tényezők:

 • felfogatás: milyen csőméretre kell felfogatni az antennát, milyen bilincs jár az antennához
 • a maximális kimenő teljesítmény, amit az antenna még képes kisugározni
 • szélterhelés: adott szélsebességnél hány N (Newton) terhelés tevődik az antennára.

A szélterhelés az antenna felületéből adódik.

 • maximális szélállóság: az a sebesség, amit az antenna még elbír
 • antenna súlya: tartószerkezet megválasztásánál fontos

Rögzítéshez használt konzolok típusai:

 • falra szerelhető
 • csőre rögzíthet
 • állítható dőlésszöggel rendelkező konzol

Az antennák hangolásához minden esetben az antenna használatijában található frekvencia táblázat nyújt segítséget.

Antenna torony szektorsugárzókkal

SWR jelentése és használata:

Az SWR, vagyis az állóhullám-arány azt mutatja meg, hogy a nagyfrekvenciás teljesítménynek mekkora része jut ki a rádióból.
A legjobb esetben ez éppen 1:1, vagyis nincs visszaverődés, az adóteljesítmény 100%-a kisugárzásra kerül. Ez természetesen csak elméleti érték, ez normál körülmények között nem valósítható meg, mivel az antenna anyagának az ellenállása, kábel, csatlakozó veszteségei miatt mindenképp visszaverődik néhány százaléknyi adó teljesítmény.

Milyen kábelt és csatlakozót válasszak az antennámhoz?

A kábel szerelhetőségét és minőségét alapvetően meghatározza annak anyaga, vagyis hogy rézből készült vagy csak rézzel lett futtatva akár a belső ér vagy a külső árnyékolás. A kábel típusának megválasztásánál figyelemmel kell lennünk arra, hogy milyen frekvenciára használjuk és milyen mennyiséget kell felhasználnunk belőle. Tehát például egy 100 méteres Belden H-1000-nek megfelelő kábel csillapítása 500mHz-en 9,3dB. Ez azt jelenti, hogy ha a kábel egyik végére betáplálásra kerül 100W teljesítmény, akkor a 100 méteres kábel másik végén kb. 12W kimenő teljesítmény jelenik meg. Érdemes még megemlíteni a kábelek maximális hajlítási sugarát, amely az az érték amely átmérőben még meg lehet hajlítani a kábelt sérülés nélkül. Ez nyilván egy vastagabb kábelnél nagyobb érték, nagyobb hajlítási sugár szükséges mint egy vékony kábelnél.

Csatlakozók vásárlásánál érdemes figyelni arra, hogy aranyozott tüskével ellátottat vásároljunk, illetve a belső menetpontot teflonos szigetelés válassza el a külsőtől, mivel szerelés esetén amikor forrasztásra kerül a sor, úgy nem fog megolvadni.

Várjuk Önöket üzletünkben, ahol SIRIO, Diamond, Panoráma Antenna, Midland és egyéb márkájú antennákat is találnak a szükséges összes szerelési anyaggal együtt.

Címke: , , ,
2017. június 26. hétfő

Icom IC-M25 EURO kézi hajórádió

Az Icom IC-M25 EURO a gyártó legújabb kézi hajórádiója, amely nagyméretű kijelzővel és szuperkönnyű kivitelével lett közkedvelt a felhasználók körében. Elsőként a termékpalettán, a rádión szabványos micro-USB töltő található, így könnyítve meg a töltését a rádiónak.

A fentieken túl ahogyan azt az Icom hajórádióktól megszokhattuk, úgy az IC-M25 EURO is úszik a vízen valamint AquaQuake funkcióval rendelkezik, amely eltávolítja a hangszóróból a vizet. Cégünk az elérhető verziókból a Marine Blue típusú, világos kék szegéllyel ellátott verziót forgalmazza.

Címke: ,
2017. június 23. péntek

3M Peltor ProTac Shooter (Sportlövész) & Hunter (Vadász) hallásvédők

A 3M Peltor harcászati és sportolási célú hallásvédők legújabb modelljei a ProTac III-as széria, a Shooter (Sportlövész) és a Hunter (Vadász) fültokok. Míg a Hunter típus 26dB, addig a Shooter 32dB zajcsillapítással rendelkezik.

Mindkét fejszett zajszintfüggő funkcióval rendelkezik, amely a halkabb háttérzajok felerősítését jelenti. Így fültok használata mellett is hallható a közelben tartózkodó másik ember beszéde, egy közeledő jármű hangja vagy bármely olyan 82dB-nél halkabb hanghatás, amely fontos jelzésértékkel bír számunkra.

Címke: ,
2017. április 19. szerda

Albrecht AE 6110 mini CB rádió

Az Albrecht AE 6110 CB rádió miniatűr méretével (102x100x25mm) 4W FR kimenő teljesítményével vívja ki népszerűségét. A termék AM/FM üzemmódra képes, CEPT engedélyes készülék, így szabadon és díjmentesen használható. A termékhez tápkábel és kézi mikrofon tartozik a csomagban.

Címke: ,

Icom IC-M23 kézi hajórádió

Az Icom IC-M23 kézi hajórádió elődjéhez képest már nem csupán úszik a víz felszínén, de akár kikapcsolt állapotban is fényjelzéssel segíti a tulajdonost a rádió megtalálásában. Az AquaQuake funkciónak köszönhetően a rádió hangszórójából a kihalászást követően könnyedén eltávolítható a felesleges víz, és újra használható az eszköz. Dobjuk vízbe! Valóban kibírja a rádió, vagy ez csak marketing ígéret lett volna az ICOM részéről?

Címke: ,

Hikvision kamerás megfigyelő rendszerek intelligens képfeldolgozással és analitikával

A HikVision a világ egyik legnagyobb kamera gyártójaként ismert, amelynek kínálatában több száz féle HD-TVI és IP kamera, rögzítő szettek kiegészítők megtalálhatóak. Felhasználási területükként a kisebb kereskedelmi és szolgáltató egységeken keresztül az ipari parkok, hotelek, közterek teljes kamerás megfigyelő rendszerrel történő ellátására alkalmas.

A kamerarendszerek a kimagasló minőségen túl a szoftveres és hardveres analitikai megoldásokkal emelkedik ki a versenytársak közül, mivel a teljesség igénye nélkül a kamerák képesek mozgásérzékelésre, hőmérséklet figyelésre, vonalátlépés ellenőrzésre, parkolásfigyelésre vagy akár rendszámfelismerésre is. Ezen felül akár riasztási időzónák is hozzárendelhetők a rendszerhez, így például a kamera mozgáselemző szoftvere ki tudja szűrni, hogy munkaidőben vagy azon kívül észlel valamilyen eseményt, és ennek megfelelően küld szabadon állítható utasítást vagy riasztást.

Címke: , , ,

Swann kamera rendszerek

A Swann kamerarendszerei komplett megoldást jelentenek családi házak, nyaralók, kisboltok videós megfigyelésére. A szett tartalmaz minden szükséges tartozékot a szereléshez, így saját magunk is könnyedén telepíthetjük a rendszert. Beépített rögzítés HDD-re, távoli elérés interneten okostelefonon vagy számítógépen.

Kínálatunkban analóg AHD és IP kamera szettek találhatók 4 és 8 csatornás rögzítéssel 2-4 megapixel felbontással.

Címke: , , ,
2017. február 27. hétfő

Biztonságtechnikai termékekkel bővült kínálatunk

A DND Telecom Center Kft. a folyamatok és igények figyelembe vételével 2016. novemberétől szolgáltatási körét a biztonságtechnikai palettával bővítette, hogy ezzel is segítse partnereit az eddig megszokott magas színvonalú szolgáltatások megtartása mellett.

A biztonságtechnikai szolgáltatások körét az elektronikus jelző- és megfigyelő rendszerekkel nyitjuk meg, melyen belül a következő eszköz és szolgáltatási vonalakon szolgáljuk ki partnereinket:

 • Ingyenes helyszíni tanácsadás és igényfelmérés.
 • Zártláncú video rendszerek HD és magasabb felbontásban (megjelenítés, rögzítés)
 • Videoanalitikai megoldások (forgalom, elzárt terek, tárgyak figyelése, rendszám és arcfelismerés)
 • Behatolásjelző rendszerek 1-520 zónáig (lakásoktól a nagy ipari környezetig)
  • kültéri védelem (kerítés, terület)
  • beltéri védelem (vonali és térvédelem)
  • nyílászáró védelem (ajtók, kapuk, ablakok, portálak)
  • falbontás elleni védelem
  • tárgyvédelem (elmozdítás, megközelítés, nyitás pl. rack szekrény)
 • Beléptető rendszerek (önálló és integrált rendszerek) és ezek kiegészítői:
  • forgóvillák, beléptető kapuk
  • sorompók
  • síkmágnesek és mágneszárak
 • Audió- és videokaputelefonok, IP kivitelben is (okostelefonos átjelzés, távnyitás)
 • Átjelző rendszerek és eszközök (IP, GSM, DTMF, ipari rádiós)
 • Egyedi biztonságtechnikai megoldások.
 • Igény szerint:
  • tűzjelző rendszerek (tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés)
  • gázérzékelő rendszerek
  • oltórendszerek

A biztonságtechnika vonalán a behatolásjelző rendszereket 1-520 zónáig, efelett rendszerintegrációval tudunk behatolásjelző rendszert telepíteni. Minden nemű érzékelőt (mozgás, kombinált radar-mozgás, üvegtörés, nyitás, hősebesség, vízszint) kül- és beltéri infrasorompó, radaros kültéri érzékelő, hogy csak néhányat emeljek ki.

Kamerás megfigyelő rendszerek tekintetében a a hagyományos koaxiális rendszerekhez is használható,  AHD és HD-TVI technológiát 3-5 MP felbontásig tudunk ajánlani. IP kamerák tekintetében 12 MP felbontásig találhatóak termék kínálatunkban. Az IP technológiás eszközöknél mind a kamerába épített intelligencia (analitikai funkciók: alapban mozgásérzékelés, területfigyelés), PC alapú rögzítőknél már több, akár személyek áthaladását, számát figyelő megoldások, arcfelismerés, rendszám-felismerés is részét képezi az analitikai szoftverek tárházának.
A képi eszközöket – utalva szakmai szempontokra – thermál szenzoros kamerákkal zárjuk. Ezeknek jellemző használata a sötét helyek  megfigyelése, ahol hőkibocsájtó objektumok vannak.

Rendszereink listája kiegészül a beléptető rendszerekkel. Itt lehetőség van adat exportra és importra, adat lekérdezésre.

Tűzjelző és gázérzékelő rendszerek tekintetében rendelkezünk nagy szakmai múlttal rendelkező partnerekkel.

Kivitelezések tekintetében mind a kis rendszerek, mind a csarnok méretű kapacitás kielégítésére van lehetőségünk. Ezen túlmenően vállaljuk a fenti rendszerek karbantartását, javítását és bővítését.

Címke: , , , , , , , ,
2017. január 2. hétfő

3M Peltor TEP-100-EU elektronikus harcászati füldugó

Az alábbi videóban bemutatjuk a 3M Peltor TEP-100-EU típusú újratölthető elektronikus harcászati füldugót. Használatával megvédhetjük hallásunkat a hirtelen fellépő, impulzus szerű hanghatásoktól, mint például lövészetnél a fegyver eldördülése vagy munkagép mellett fellépő hanghatások. A hordozható tárolóban szállított füldugó a praktikus szállítás mellett egyben tölti is a füldugókat.

Címke: , ,