Blog

VOX funkció a kéz nélküli adásindításhoz

A legtöbb adóvevő rádió specifikációi között megtalálható a VOX funkció, azaz a hangvezérelt adásindítás. A VOX az angol „voice operated exchange” szavakból tevődik össze. Nem csak professzionális rádiókban, de PMR rádiókban és bébiőrökben is megtalálható a VOX. Mint a neve is mutatja, ez a funkció arra hivatott, hogy lehetővé tegye az adásindítást úgy is, hogy kezünkkel nem tartjuk lenyomva a készülék PTT (push to talk) gombját.

A hangvezérelt adásindítás, vagyis VOX funkció

A hangvezérelt adásindításhoz keressük rádiónk menüjében a VOX vagy iVOX funkciót melynek kiválasztásával a készülék mikrofonja bekapcsol és ha zajt érzékel automatikusan elkezd sugározni. A VOX hátránya, hogy bizonyos körülmények között nem csak beszédre, de a háttérzajra is aktiválódhat. Ilyen lehet például a motoron ülve a zúgó menetszél hangja vagy gyári környezetben a hangosan zakatoló gépek zaja. Ahhoz, hogy az imént említett környezetben elkerüljük a nemkívánatos adásindítást, állítsunk a funkció érzékenységén. Minél magasabb fokozatra állítjuk, annál érzékenyebb.

A VOX áramkör tartalmaz késleltetést is, amely megakadályozza az áramkör deaktiválását a beszédre jellemző rövid szünetek alatt. A készülék típusától függően ezek hosszát magunk állíthatjuk be.

Javasolt fejszett használata, ugyanis általában a rádiók mikrofonja nem elég érzékeny ahhoz, hogy szánktól távol például övünkre csíptetve érzékelje a beszédet. A funkció használatához speciális fejszettre lehet szükség, ugyanakkor legtöbb rádió headset VOX kompatibilis. Némelyik kapcsolóval érkezik, amellyel kedvünkre válthatunk PTT és VOX között.

Nem mindegy milyen fejszettet használunk, minőségében jelentős eltérések lehetnek. E tekintetben kiemelt termékeink a Peltor fejszettek. Ezek zajszint függő funkcióval és zajszűrővel vannak ellátva, valamint külső és belső mikrofonnal is rendelkezik. A külső mikrofonon érzékelt zajokat elkülöníti a belső mikrofonon érzékelt zajoktól, ezzel biztosítva, hogy csak a beszédhangra induljon az adás.

Javasolt a VOX használata:

  • irodai közegben
  • zajmentes környezetben
  • otthonunkban, például bébiőrként
  • kéznélküli kommunikációhoz
  • professzionális, környezeti zajcsökkentővel ellátott fejszett (Peltor)

Nem javasolt a VOX funkció használata:

  • Zajos környezetben megfelelő zajcsillapításos fejszett nélkül
A 3M Peltor Lite-Com hallásvédők beépített rádióval rendelkeznek, amelyek VOX üzemmódra is képesek

« Strobos Baquda és ISAE M10 mobil megkülönböztető jelzés – Bemutatjuk a Motorola WAVE TLK 100 GSM alapú kézi adó-vevő rádióját »