Blog

Icom LTE adó-vevő rádió – Gyakori kérdések

  • Mi az az LTE ? Az LTE (mozaikszó az angol Long Term Evolution kifejezésből, tükörfordításban „hosszútávú fejlődés”) egy negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány. A technológia kereskedelmi szolgáltatása Magyarországon 2012. január 1-jén indult.
  • Mi az LTE rendszer lefedettsége? Az LTE rendszer lefedettségét a GSM szolgáltatók biztosítják. Az aktuális LTE lefedettségről a GSM szolgáltató tud bővebb tájékoztatást nyújtani. 
  • Mi a kapcsolat az LTE rendszer, a PTT és a PoC mozaikszavak között? PoC egy specifikus protokoll, amely lehetővé teszi a Push to Talk (PTT) kommunikációt LTE mobilhálózaton keresztül. Az Icom IP501H nem PoC eszköz, hanem dedikált SIM kártyával és szerverrel rendelkező adatátviteli eszköz amelyet beszédkommunikációhoz használunk. 
  • Hogyan működik az LTE rendszer? A forgalmat az Icom által biztosított központi szerver vezérli. Helyileg ez a szerver Svédországban üzemel. A rádió a SIM-kártyán keresztül hozzáférést biztosít a szerverhez LTE / 3G hálózati kapcsolatokon keresztül.
  • Használhatom saját SIM-kártyámat a rádióban? Nem, az Icom egyedi SIM-kártyát biztosít. Minden SIM-nak saját azonosítója és jelszava van, és csak az Icom által szállított eszközzel működik. A SIM kártya szolgáltatást a svéd Telia szolgáltató biztosítja. https://www.teliacompany.com/en

Megnézem itt az Icom LTE rádióit!

  • Hogyan tudom Magyarországon használni a svéd Telia szolgáltató SIM kártyáját? Ez a megoldás a rendszer műszaki háttere. Technikailag a Telia szolgáltató SIM kártyája itthon, Magyarországon és az EU országain belül roamingol. Ön ebből tulajdonképen semmit nem vesz észre, plusz roaming és bármilyen egyéb díj Önt a havi fix előfizetési díjon felül nem terheli. 
  • Az LTE rendszer biztonságos? Igen, ez egy privát rendszer, amelynek dedikált MPLS kapcsolata van az LTE / 3G rádiós hozzáférési hálózattól a felhő szervereinkig. Nincs nyilvános internet használata a hívásvezérléshez.
  • Használhatom az Icom Data SIM-kártyáját az internethez való csatlakozáshoz? Nem. A rádióba integrált SIM teszi lehetővé a kapcsolatot közvetlenül az Icom biztonságos felhőszerverére, és az IP501H csak az Icom által szállított SIM kártyával használható. 
  • A rádiókészülékek hallgathatják a hívásaimat? Nem, ez egy adatkészülék, csak a privát biztonságos felhőmezőn keresztül csatlakozó eszközök képesek kommunikálni egymással. (Későbbi fejlesztés lehetővé fogja tenni IP telefon, IP100H wifi rendszer, analóg és digitális URH rendszer integrálását egy rendszerbe.)Icom IP501H kézi LTE rádió
  • Szükségem van rádióengedélyre az eszköz használatához? Nem, az IP501H használatához nem szükséges külön rádióengedély. 
  • Az IP501H képes kommunikálni LTE / 3G lefedettség nélkül? Nem, az IP501H működéséhez LTE vagy 3G lefedettség szükséges. 
  • Milyen típusú hívásokat tehetek az IP501H készülékkel? Az IP501H pontosan ugyanúgy működik, mint egy hagyományos rádió. Az ALL, a GROUP és INDIVIDUAL hívások elérhetők. 
  • Kivel beszélhetek a rádióvan? Ez egy privát rádiórendszer. A felhasználók csak olyan rendszerrel kommunikálhatnak, akik a rendszert használják és az Ön saját csoportjába felvételre kerültek. Összesen 500 felhasználó hívószáma programozható az egyes készülékekre, és 2000+ felhasználó lehet egy privát rendszer része. 
  • Mi az a Full Duplex? Az IP501H Full-Duplexre alkalmas. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerre beszéljenek és hallgassanak – hasonlóan a mobiltelefonhoz. A hagyományos kétirányú rádiók egyszerűsítettek, ahol minden embernek várnia kell, amíg a másik fél befejezi a beszélgetést. 
  • Az IP501H rendelkezik biztonsági funkciókkal? Igen, az IP501H rendelkezik elsőbbségi hívással, man down és lone worker funkcióval valamint vészhívással. 
  • Milyen egyéb jellemzők vannak beépítve az IP501H-be?
    Ezek a rádiók vízállóak, beépített GPS és Bluetooth®, vibráló hívásjelzés, hangüzenet rögzítés és előre definiált szöveges üzenetek küldése is elérhetőek rajtuk. 
  • Jobb a IP501H hangminősége, mint egy hagyományos rádióé? A hagyományos rádiók, analóg vagy digitális, szűk sávszélességet használnak az audio átvitelhez. Ez korlátozza a továbbítandó információk mennyiségét. Tekintettel arra, hogy az IP501H egy LTE-n keresztül működő adatátviteli eszköz, sokkal nagyobb sávszélesség érhető el, így a hangminőség is jobb.

 

A különböző rendszerek közötti kapcsolat Gateway segítségével érhető el

« Icom IP501H LTE adóvevő rádió GSM hálózatra – Icom IP501H GSM alapú LTE adó-vevő rádió »

Icom IP501H LTE adóvevő rádió GSM hálózatra

Az Icom GSM hálózaton működő LTE alapú országos lefedettségű kommunikációs szolgáltatást kínál Magyarországon. 

A rádiórendszer sikeresen működik Japánban. A rendszer már több mint két éve fut, és számos felhasználóval rendelkezik. 

Megnézem itt az Icom LTE rádióit!

A szolgáltatás előfizetéses konstrukcióban, rádióengedély nélkül üzemeltethető rádiókat biztosít, amely nem igényel plusz átjátszó vagy önálló IP hálózat kiépítését, így csökkentve az infrastruktúra és a rádiós hálózat karbantartásának költségeit.

Azokon a területeken, ahol a 4G nem elérhető a GSM hálózaton, ott a rádiórendszer visszalép a 3G hálózatra. A zárt rendszer egy különálló LTE mobil adatátviteli hálózati csoportból áll, amely extra biztonságot nyújt a felhasználók részére. Az egyéni, csoport és összes tagállomás hívások megegyeznek a hagyományos URH rádióknál használtakkal. 

Icom IP501H kézi LTE rádió

Az IP501H az Icom zárt kommunikációs rendszerében használt kézibeszélő / rádió. A rádió mind a szimplex, mind a teljes duplex kommunikációt kezeli, emellett alkalmas nagy csoportokban alkalmazott konferenciahívás lebonyolítására, hasonlóan a hagyományos URH adó-vevő rádióhoz. A rádió vészhelyzeti gombbal és vészhelyzettel kapcsolatos funkciókkal is rendelkezik, beleértve a „man-down” és a „lone worker” szolgáltatásokat. 

Minden készülék tartalmaz egy dedikált beépített (SIM) kártyát, amely szolgáltató független, tehát Magyarországon képes hálózatot váltani Telenor, Telekom és Vodafone hálózatok között. A szolgáltatás az országhatáron túl, az EU határain belül is működik. (Pontos ország listát kérés esetén tudunk biztosítani.)

LTE hálózati struktúra

Tulajdonságok:

  • Full-duplex kommunikáció (egyszerre adó és vevő, mint a GSM telefon)
  • Hívásmegszakítás arra kijelölt készülékkel (priority interrupt calling)
  • Kompakt és könnyű kivitel
  • IP67 por és vízállóság
  • Man down és lone worker funkciók
  • Beépített bluetooth és GPS funkció (a GPS funkcióhoz kapcsolódó szolgáltatás csak később lesz elérhető)
  • Vibra hívásjelzés
  • Szöveges üzenetek vétele és előre meghatározott üzenetek küldése

Előnyök:

  • Biztonságos kommunikáció
  • Fix havi díj
  • Országos lefedettség (ahol a GSM szolgáltató biztosít minimum 3G lefedettséget, ott a rádió is működik)
  • Nincs szükség plusz infrastruktúrára
  • Nincs szükség rádióengedélyre

A gyártó kínálatában hamarosan gateway eszköz is elérhető lesz, amellyel meglévő IP100H wifi, analóg, digitális és IP telefon hálózatunkba is integrálhatjuk a rádiókat. Úgyszintén fejlesztés alatt van a rendszerhez tartozó diszpécser szoftver, amely a készülékek GPS pozícióit is megfogja jeleníteni.

« Milyen információk szükségesek egy URH adóvevő rádió programozásához? – Icom LTE adó-vevő rádió – Gyakori kérdések »

Milyen információk szükségesek egy URH adóvevő rádió programozásához?

Gyakori kérdés ügyfeleink részéről egy-egy új URH rádió vásárlása esetén, hogy pontosan milyen adatokat adjon meg a programozásához annak érdekében, hogy meglévő rendszerében az új rádiók kifogástalanul tudjanak működni. Ehhez szeretnénk pár gondolattal hozzájárulni, hogy a programozási folyamatot minél gyorsabban és pontosabban eltudjuk végezni. 

A cégünk által kínált URH rádiókat ezen a linken tekintheti meg.

Alap esetben a legbiztosabb megoldás az, ha kapunk egy minta rádiót amelyből kitudjuk olvasni a beállításokat és azt betöltjük (klónozzuk) az új rádiókba, adott esetben a rádió hívószámot módosítjuk.

Amennyiben nem áll rendelkezésre minta rádió, úgy a rádióengedély tud útmutatást adni. Azonban fontos megjegyezni, hogy sajnos a rádióengedély nem tartalmaz egyedi beállításokat, így például CTCSS, DCS szelektív hívókódot sem. Amennyiben nem tudjuk ezeket az információkat, akkor sajnos muszáj behozni egy meglévő rádiót szervizünkbe, hogy kiolvassuk ezeket belőle. 

Milyen minimum információk szükségesek a rádiók helyes felprogramozásához?

– a frekvencia vagy frekvenciák (csatornák)
– kimenő teljesítmény (RF PWR)
– CTCSS vagy DCS vagy PL vagy DPL (PMR rádiók esetén alcsatorna száma

További információk, amelyek elősegítik a rádiók programozását:

– milyen márkájú és típusú rádiókkal kívánja együtt használni az új rádiókat?
– milyen rendszerben kívánja használni a rádiókat? (új vagy meglévő? szimplex vagy átjátszós (duplex)?
– van-e speciális beállítás vagy funkció a rendszerben? (pl.: VOX beállítás, man down funkció, lone worker funkció, titkosítás, stb.)

Fontos megjegyezni, hogy a fenti adatok tényleg csak alap beállítások, azonban ezzel a programozások 80%-a nagy biztonsággal letudható. Készülék specifikus, egyedi szolgáltatás beállítások minden készülék esetén előfordulhatnak. (pl.: programozható gombok funkciója, VOX érzékenyég, stb.)

Mi történik abban az esetben, amikor egy olyan márkájú rádió a donor, amelyet cégünk nem forgalmaz?

Tehát például egy Kenwood vagy egyéb márkájú rádiós rendszerbe kell beilleszteni egy Icom, Motorola vagy Entel típusú rádiót? 
– Ilyen esetben az a legbiztosabb, ha megkapjuk a donor rádiót, mert habár programunk és kábelünk nincs minden rádió márkához és típushoz, a szerviz eszközeinkkel az alap rádiófrekvenciás beállítások nagy valószínűséggel kiolvashatóak. Ilyen esetben természetesen a rádióspecifikus beállításokat nem fogjuk tudni kiolvasni. 

Amennyiben új rádiókat vásárol és azok egy bizonyos helyszínen fognak üzemelni, úgy célszerű minket arról tájékoztatni, hogy hol lesznek használatban. Ekkor ugyanis mi a program mentéshez eltároljuk a telephely nevét és a legközelebbi vásárlásnál Önnek már elegendő csak azt mondani, hogy „ezek a rádiók az XYZ telephelyen lesznek használatban”.

Természetesen a fenti szükséges információk nem minden esetben elegendőek, de az esetek 95%-ban ezen információk átadásával a programozási folyamat jelentősen gyorsítható. Összetettebb, komplex rendszerbe (pl.: trönkölt, linkelt több átjátszós, stb.) történő programozáshoz minden esetben egyeztetés szükséges.

Gyors és pontos frekvencia programozás

« Midland XT10, XT30, XT50 és G5C PMR446 adóvevő rádiók – Icom IP501H LTE adóvevő rádió GSM hálózatra »

Midland XT10, XT30, XT50 és G5C PMR446 adóvevő rádiók

Videónkban bemutatjuk a Midland XT10, XT30, XT50 és G5C díjmentesen használható PMR446 rádiókat.

A készülékek a Midland márka belépő szintű modelljei, amelyek költséghatékony megoldást jelenthetnek azon alkalmi felhasználók részére, akik egyszerű és olcsó kommunikációs megoldást keresnek hobbijukhoz.

Az egyes készülék LCD kijelzővel, VOX funkcióval valamint típustól függően fejszett csatlakoztatási lehetőséggel és USB-s töltővel, akkumulátorral érkeznek.

Az elérhető típusok erre a linkre kattintva tekinthetőek meg.

Midland XT10, XT30, XT50 és G5C PMR446 rádiókMidland XT10, XT30, XT50 és G5C PMR446 rádiók

« Analóg és digitális PMR446 frekvencia kiosztás – Milyen információk szükségesek egy URH adóvevő rádió programozásához? »

Analóg és digitális PMR446 frekvencia kiosztás

A PMR446 (Personal Mobile Radio 446) szabványnak megfelelő rádiók általános jellemzője, hogy

  • Engedély és előfizetés nélkül, díjmentesen használhatóak
  • Azonnali kommunikációt tesznek lehetővé
  • Használatuk egyszerű
  • Nincsenek hívószámok

Mivel a PMR446 rádió az Európai Unióban elfogadott koordinálatlan frekvenciák közé tartozik, ezért számolni kell vele, hogy a hatóságnak nincs kontrollja a frekvenciák használói felett, így a felett sem hogy adott területen hányan használják.

Megnézem itt a walkie-talkie rádiókat!

Szintén közös jellemzőjük, hogy a készülékek rádiófrekvenciás teljesítménye maximum 0,5W lehet és a berendezések antennája fixen rögzített kell hogy legyen. A készülékek lehetőséget biztosítanak szelektív hívásra, amelyet a beszélgetésben nem hallható analóg (CTCSS kód) vagy digitális (DCS vagy DTCS kód) audió jellel biztosítanak. Így a berendezés az adott csatornán (frekvencián) csak akkor oldja fel a zajzárat (squelch) ha a másik készülék is veszi a beállított CTCSS vagy DCS kódot. Ez a megoldássál adás esetén a frekvenciát továbbra is foglalom, azonban másokat nem zavarok a beszélgetéssel. Fontos megjegyezni azonban, hogy ha a vételi oldalon a rádióban a CTCSS és DCS kódot kikapcsolom, akkor független az ellenállomáson beállított kódtól, az adást hallani lehet a készüléken.

Mivel a CEPT által elfogadott PMR446 szabvány egy 1998-as keltezésű megegyezés, az évek során ez a frekvencia tartomány rendkívül népszerűvé vált, így meglehetősén túlzsúfolttá is. Ezen okból a szabványt az évek során többször módosították és integrálták a digitális technológiát, melynek köszönhetően új frekvencia csatornák kerültek kiosztásra PMR446 célú felhasználásra.

Az egyes szabványok nem kompatibilisek egymással, azonban azon készülékek amelyek digitális üzemmódban tudnak forgalmazni, beállítást követően analóg üzemmódra is képesek.

A DND Telecom Center Kft. kínálatában több mint 50 különböző típusú/kiszerelésű/márkájú PMR446 rádió megtalálható analóg, DMR PMR446 vagy dPMR446 szabványban. Ipari felhasználásra speciális ATEX robbanásbiztos PMR446 rádiót is tudunk biztosítani ügyfeleinknek. Kínálatunkról bővebben az alábbi termékkategóriában tájékozódhat: PMR adóvevő rádiók

Analóg PMR446 DMR PMR446 dPMR446
hagyományos analóg PMR446 csatornák 12,5khz-es sávszélességgel digitális PMR446 csatornák 12,5khz-es sávszélességgel
(DMR Tier 1)
digitális PMR446 csatornák 6,25khz-es sávszélességgel
(dPMR446)
Csatorna szám Frekvencia (Mhz) Csatorna szám Frekvencia (Mhz) Csatorna szám Frekvencia (Mhz)
1 446.00625 1 446.00625 1 446.003125
2 446.01875 2 446.01875 2 446.009375
3 446.03125 3 446.03125 3 446.015625
4 446.04375 4 446.04375 4 446.021875
5 446.05625 5 446.05625 5 446.028125
6 446.06875 6 446.06875 6 446.034375
7 446.08125 7 446.08125 7 446.040625
8 446.09375 8 446.09375 8 446.046875
9 446.10625 9 446.10625 9 446.053125
10 446.11875 10 446.11875 10 446.059375
11 446.13125 11 446.13125 11 446.065625
12 446.14375 12 446.14375 12 446.071875
13 446.15625 13 446.15625 13 446.078125
14 446.16875 14 446.16875 14 446.084375
15 446.18125 15 446.18125 15 446.090625
16 446.19375 16 446.19375 16 446.096875
        17 446.103125
        18 446.109375
        19 446.115625
        20 446.121875
        21 446.128125
        22 446.134375
        23 446.140625
        24 446.146875
        25 446.153125
        26 446.159375
        27 446.165625
        28 446.171875
        29 446.178125
        30 446.184373
        31 446.190625
        32 446.196875

 

« Midland G10, G15, G18, G11V PMR446 adóvevő rádiók – Midland XT10, XT30, XT50 és G5C PMR446 adóvevő rádiók »