Blog

Hogyan spóroljon az akkumulátorain?

A mobil készülékek működéséhez (pl.: GSM telefon, URH rádió, laptop) kivétel nélkül szükség van áramforrásra, amivel működőképesek lesznek. Ezek az áramforrások pedig nem mások, mint az akkumulátorok. A következőkben a leírásukról, használatukról, fontos információkról és jó tanácsokról olvashatunk. Avagy mit tegyünk és mit kerüljünk az akkumulátorok használata közben.

Ezen a linken megtekintheti az elérhető elem és akkumulátor termékeinket.

A legfontosabb, amire oda kell figyelni az akkumulátorok használatánál kapcsolatban, hogy a termék leírását követve használjuk és tároljuk az áramforrást.

Nem kell értenünk a termék felépítéséhez, a helyes használatához viszont igen. Hiszen mi, felhasználók vagyunk felelősek azért, hogy minél tovább tudjuk használni a terméket. Ennek érdekében figyelmesen olvassuk el a használati útmutatót és tartsuk be az ott leírtakat. A helyes használat és tárolás akár hónapokkal is meghosszabbíthatja az élettartamot.

 

Li-ion akkumulátor cellák
Li-ion akkumulátor cellák

Akkumulátor típusok

  1. NiMH – nikkel-metál-hidrid:

A NiMH akkumulátorokat főként mobiltelefonban és laptopban használjuk. Előnye, hogy  mérgező anyagokat nem tartalmaz, azonban hamar öregszenek, kapacitásuk és minőségi jellemzőik csökkennek.

  1. NiCd – nikkel-kadmium:

Itt megemlíteném, hogy főként olyan helyeken használhatóak ezek az akkumulátorok, ahol a helyettesítésükre még nem találtak más megoldást. Nagyon sok mérgező anyagot tartalmaz, főként azért, mert régi fejlesztésű. Az Európai Unió Akkumulátor Direktíva 2006-ban elfogadott szigorítása miatt ma már nem gyártható, főként a magas higany és ólom tartalma miatt.

  1. Li-ion – lítium-ionos:

Az egyik leggyorsabban fejlődő típus. Előnyök, hogy kis tömegük ellenére sok energiát szolgáltatnak, hosszú élettartamúak és gyorsan tölthetőek. Hátrányuk, hogy a technológiája nem a legjobb, viszont több biztonsági berendezést építenek az ilyen akkumulátorokba, mind például hőmérséklet figyelés.

  1. Lead-acid / ólmos-savas:

Sokan gondolhatják, hogy elavult ez a típus, azonban gazdaságilag a legjobb megoldást jelenti. Altípusként, teljesen zárt/ selaed lead-acid kivitelezésű akkumulátort is gyártanak. Az energiaiparban betöltött szerepe és az általa nyújtott szolgáltatások révén pótolhatatlanná vált ez a típus.

NiMH akkumulátor pakk
NiMH akkumulátor pakk


Az alábbi táblázat az akkumulátor típusok főbb jellemzőit mutatja be:

  Nikkel- kadmium / NiCd Nikkel- metál- hidrid / NiMH Ólmos- savas / Lead-acid Lítium- ion (kobalt) Lítium- ion (mangán) Lítium- ion (foszfát)
Fajlagos energia (Wh/kg)  45-80 60-120 30-50 150-190 100-135 90-120
Életciklus  1500 300-500 200-300 300-500 300-500 >1000
Gyorstöltési idő (h)  1 2-4 8-16 1,5-3 <1 <1
Túltöltés tolerancia  mérsékelt magas alacsony  nem lehetséges
Önkisülés (%/hónap)  20 30 5  <10
Működési hőmérséklet  -40 +60 -20 +60 -20 +60  -20 +60
Gondozási igény (x naponta)  30-60 60-90 90-180  gondozásmentesek
Kereskedelmi forgalomban  1950 1990 1970 1991 1996 2006
Mérgező anyagok erősen mérgező, környezet- károsító viszonylag ártalmatlan, újrahasznosí- tandó mérgező, környezet-károsító kis mennyiségben ártalmatlan

 

Icom NiMH akkumulátor pakk
Icom NiMH akkumulátor pakk

Akkumulátorok töltése, hasznos tanácsok:

  1. Nikkel bázisú akkumulátorok – NiMH / nikkel-metál-hidrid és NiCd / nikkel-kadmium

Ezen típusok az első feltöltésnél igénylik a 24 órás töltést, ugyanis a gyártás alatt és után a cellák töltöttsége különböző szinten van. A hosszú töltöttség megoldást nyújt a tárolás során kialakult elektrolit-eloszlási egyenetlenségek megszűnésére.

Jellemző tulajdonság ennél a típusnál, hogy maximális kapacitásukat többszöri töltés után érik el. Ez az arányszám sokat fejlődött az évek során és 50-100 töltésről 5-7 ciklusra csökkent.

Ennél a típusnál nyomáscsökkentő biztonsági szelep van beszerelve, túl nagy nyomásnál kinyílhat a szerep és fehér por csapódik ki belőle. Amennyiben ezt észleljük, úgy nézessük meg az eszközt.

Néhány hasznos tanács

  • túlmelegedés esetén használjunk másik vagy új töltőt
  • a nikkel-kadmium/NiCd töltő túltöltheti a nikkel-metál- hidridet/NiMH
  • ne töltsünk lítiumos töltővel nikkeles akkumulátort és fordítva sem ajánlatos, mert balesetveszélyes (hacsak ezt a töltőnél külön nem tüntették fel)
  • ne hagyjuk több napig a töltőn az akkumulátort, típustól függetlenül
  1. Lítium-ionos akkumulátorok – Li-ion

A Li-ion akkumulátoroknál az első és legfontosabb szabály, hogy CSAK saját töltővel lehet használni. A nikkel bázisú termékkel ellentétben nem igényelnek formázást és hosszú órákon át tartó töltést.  Minden töltés után ugyanazt a teljesítményt nyújtják.

Számos biztonsági beállítás van érvényben a lítium-ionos akkumulátoroknál, többek között túltöltés, túlnyomás és túlmelegedés ellen is védve vannak.

Néhány hasznos tanács

  • inkább bekapcsolt állapotban töltsük az eszközöket, így gyorsabban feltöltődnek (például telefon esetében)

Hőmérsékletváltozás hatása az akkumulátorok működésére:

Az akkumulátorok maximális teljesítményének eléréséhez szobahőmérsékleten kell működniük.

Általánosságban igaz az a tény, hogy az ettől eltérő hőmérséklet, azaz a túl meleg és túl hideg közeg sem a legmegfelelőbb számukra. Ezek a szélsőséges hatások nagyban befolyásolják az eszköz élettartamát. A hőmérséklet növekedésével fordított arányosságban áll a teljesítmény. Tehát 40 Celsius fokon már csak 60% teljesítmény érhető el.

Térjünk ki a hideg időjárásra és hideg környezetre.  Működőképesek -20 Celsius fokig a NiMH/ nikkel- metál-hidrid, az ólom és Li-ion akkumulátorok. Egyedülálló módon a NiCd/nikkel-kadmium termékek működőképesek -40 fokban is.

Itt szét kell választani a működést és a töltési tevékenységeket, hiszen attól, hogy a termék működik még -20 fokban is, attól még tölteni szigorúan tilos ilyen hőmérsékleten. Meg kell várni, amíg szobahőmérsékletre melegszik az akkumulátor és akkor lehet elkezdeni a töltést.

Akkumulátorok tárolása:

Az akkumulátorok élettartamát nem csak a hőmérséklet szabályozással és a szabályos használattal tudjuk meghosszabbítani, hanem a megfelelő tárolással is.

Minden esetben próbáljuk megfelelő hőmérsékletű helyen tárolni az eszközöket. Legmegfelelőbb számukra a 15 Celsius fok valamint a nejlon borítás, ami védelmet jelent a pára ellen.

Az ólom bázisú áramforrásokat 100% töltöttségen – két évig -, a nikkel és lítium alapú eszközöket pedig 40%-on tároljuk.  Így több évig is tárolhatóak a termékek. A NiMH 3 évig, a NiCd 5 évig, a Li-ion akkumulátorok pedig 10 évig is eltárolhatók.

A lítium és nikkel bázisú áramforrásokat mindenképpen 40%-os töltöttséggel tegyük el tárolni és csak a felhasználás előtt töltsük fel 100%-ra.

Tekintse meg itt akkumulátor kínálatunk adó-vevő rádiókhoz!

További hasznos tanácsok

  • Működés közben a laptopok akár 45 Celsius fokra is felmelegedhetnek, ezért ajánlatos hűteni a terméket használat közben. Ehhez használhatunk laptop hűtőt.
  • Telefontöltésnél az éjszakai feltöltés fölösleges energia felhasználást okoz, de a telefont nem tölti teljesen fel.
  • Autóban, főleg nyári, meleg időszakban ne hagyjunk műszaki eszközt, így akkumulátort sem. Megolvadhat, használhatatlanná válhat a termék. Közvetlenül napfény ne érje az eszközöket.
  • Akkumulátort SOHA ne dobjunk a kommunális szemétbe, hanem az arra kialakított gyűjtőpontokon adjuk le. Ilyen gyűjtőpontok találhatók a nagyobb szupermarketekben és elektronikai áruházakban is.
  • A lítium-ion akkumulátorok nem megfelelő használata során füst, tűz illetve az akkumulátor pakk felrepedése léphet fel. Az akkumulátor nem megfelelő használatával kárt tehetünk a készülékben is, továbbá az akkumulátor élettartama is csökkenhet.
  • VESZÉLY! SOHA NE zárja rövidre az akkumulátor érintkezőit sem a töltő sem a rádió oldalán. Mivel áram folyhat keresztül a közeli fémtárgyakban, mint például kulcs, nyaklánc, stb., ezért legyen óvatos ha a telepet vagy az adó-vevő készüléket például táskába vagy egyéb helyre teszi. Az akkumulátor rövidre zárása nem csak az akkumulátort, hanem a rádió készüléket is károsíthatja.
  • VESZÉLY! Ne feszítse fel vagy bontsa meg az akkumulátor burkolatát. Ne használja az akkumulátort, ha komoly sérülést lát a burkolatán, ha előzőleg leesett vagy erős nyomásnak lett volna kitéve. Az akkumulátor sérülése nem biztos, hogy látszik kívülről ezért ha az akkumulátor pakkon nem lát külsérelmi nyomokat vagy bármilyen sérülést, ettől még a cellák belül lehetnek például repedtek aminek eredménye képpen tüzet foghatnak.
  • VESZÉLY! Ne hagyja az akkumulátort olyan helyen, ahol +60ºC fok feletti hőmérséklet léphet fel. Az akkumulátor túlzottan felmelegedhet ha például tűz vagy kályha mellett, napon lévő kocsiban vagy közvetlen napsugárzáson hagyja azt. Rosszabb esetben a cellák belül megrepedhetnek aminek következtében akár tüzet is foghatnak. Jobb esetben az akkumulátorok kapacitása csökken és élettartamuk rövidebb lesz.
  • VESZÉLY! Ne tegye ki az akkumulátort esőnek, hónak vagy tengervíznek vagy bármilyen más folyadéknak. Ne használjon és ne töltsön nedves akkumulátort. Ha az akkumulátor nedves lesz, törölje szárazra használat előtt.
  • VESZÉLY! Soha ne égesse el az elhasznált akkumulátorokat. Az elem belsejében található gáz robbanást okozhat. Semmisítse meg az akkumulátort a helyi előírásoknak megfelelően vagy adja le az arra kijelölt gyűjtőpontoknál.
  • VESZÉLY! Soha ne zárja rövidre az akkumulátorok érintkezőjét és soha ne hajtson végre módosításokat az akkumulátoron. Ellenkező esetben túlzott hőtermelés léphet fel, az akkumulátor megrepedhet, füstölni kezdhet és tüzet foghat.
  • VESZÉLY! Az akkumulátort csak azzal az készülékkel használja amelyhez azt a gyártó ajánlja. Ne használja az akkumulátort más eszközzel vagy bármilyen más céllal amely nem lett meghatározva ebben a használati útmutatóban.
  • VESZÉLY! Ha bármilyen folyadék az akkumulátor belsejéből a szemébe jut az akár vaksághoz is vezethet. Mossa ki a szeméből a folyadékot tiszta vízzel és azonnal forduljon orvoshoz.
  • FIGYELEM! Azonnal hagyja abba az akkumulátor használatát, ha abnormális szagot áraszt magából, túlzottan felmelegszik, elszíneződik vagy eldeformálódik. Ha ezek közül bármelyik előfordul, lépjen kapcsolatba eladójával.
  • FIGYELEM! Ha az akkumulátorból bármilyen folyadék a testére jut, úgy azonnal mossa le azt tiszta vízzel.
  • FIGYELEM! Soha ne tegye az akkumulátort mikrohullámú sütőbe, nagynyomású tárolóba vagy indukciós sütőbe. Ez tüzet, túlmelegedést vagy az akkumulátort szétrepedését okozhatja.
  • FONTOS! Mindig használja a rádió készüléket (-30°C és +60°C) és az akkumulátort (-20°C és +60°C) a meghatározott hőmérsékleti tartományokban. Ezen hőmérséklettartományon kívüli használat csökkenti az akkumulátor teljesítményét és élettartamát. Kérjük vegye figyelembe, hogy az akkumulátor és a rádiókészülék működési hőmérséklettartománya eltérhet egymástól. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a készülék nem működik megfelelően, mivel a megadott hőmérséklettartományon kívül használja a készüléket.
  • FONTOS! Az akkumulátornak rövidebb élettartama lesz, ha a készüléket teljesen feltöltött vagy lemerített állapotban vagy +50ºC felett hagyjuk hosszabb ideig használatlanul. Ha az akkumulátort hosszabb ideig használaton kívül szeretnénk tartani vegyük le a rádióról úgy, hogy az akkumulátort körülbelül a feléig merítsük le. Ez után tegyük az akkumulátort száraz, -20ºC és +50ºC közötti helyre ha kb. 1 hónapig tároljuk, -20ºC és +40ºC közötti helyre ha kb. 3 hónapig tároljuk és -20ºC és +20ºC közötti helyre ha kb. 1 évig kívánjuk használat nélkül tárolni.
  • CSERÉLJE LE az akkumulátort 5 év elteltével még akkor is ha az képes töltést leadni. Az akkumulátorban lévő cellák anyaga idővel magától is elhasználódik, még akkor is ha alig volt használva.

Akkumulátor töltéssel kapcsolatos figyelmeztetések

  • VESZÉLY! Soha ne töltse az akkumulátort extrém meleg környezetben, úgy mint például tűz vagy kályha mellett, napon lévő kocsiban vagy közvetlen napsugárzáson. Ilyen körülmények között az akkumulátorban lévő biztonsági áramkör aktiválódik amely megakadályozza az akkumulátor töltését a későbbi károsodások elkerülése érdekében.
  • FIGYELEM! Soha ne töltse vagy tartsa a töltőben az akkumulátort a kezelési útmutatóban meghatározott időn túlmenően. Ha az akkumulátor nem töltődik fel a meghatározott időn belül, úgy hagyja abba a töltést és távolítsa el az akkumulátort a töltőből. Az akkumulátor meghatározott időn túli töltése tüzet, túlmelegedést vagy az akkumulátort szétrepedését okozhatja.
  • FIGYELEM! SOHA NE helyezzen be nedves vagy homokos akkumulátort a töltőbe. Ez a töltő érintkezőjének korrózióját, vagy a töltő károsodását okozhatja. A töltő nem vízálló és könnyen bejuthat a belsejébe víz.
  • FONTOS! Ne töltse az akkumulátort a meghatározott +10ºC és +40ºC hőmérsékleti tartományon kívül. Ellenkező esetben a töltési idő meghosszabbodik, de az akkumulátor nem éri el a teljes töltési kapacitását. Töltés közben egy meghatározott hőmérséklet felett a töltési folyamat automatikusan megáll.
Szelepvezérelt zárt ólom-savas akkumulátorok
Szelepvezérelt zárt ólom-savas akkumulátorok

« Icom IC-F1000 /S /T és IC-F2000 /S /T modellek – Motorola akkumulátorok gyártási ideje »